Coś zdrowego na dobry początek tygodnia – pudding chia z dodatkiem musu czekoladowego na bazie awokado, banana i kakao. Między tymi dwoma warstwami ukryłam jeszcze zmiksowane maliny, a wierzch puddingu udekorowałam sporą ilością sezonowych owoców (w lodówce znalazłam jagody i maliny), które posypałam jeszcze wiórkami kokosowymi. Jak dla mnie śniadanie (lub zdrowy deser) idealne! 🙂
Pudding chia z musem czekoladowym i owocami
(na 2-3 porcje)
1 puszka mleka kokosowego (400 g)
4 łyżki nasion chia
2 łyżki miodu (lub innej ulubionej substancji słodzącej)
Mus czekoladowy:
1 dojrzałe awokado
1 duży, dojrzały banan
2 łyżeczki kakao
2 łyżki mleka (np. kokosowego, migdałowego, krowiego)
1 łyżeczka soku z cytryny
Mus malinowy:
ok. 200 g malin + 1 łyżeczka ksylitolu (lub innej substancji słodzącej)
Na wierzch:
maliny i jagody (lub inne owoce)
Do mleka kokosowego dodajemy miód, a następnie nasiona chia – energicznie mieszamy całość. Przelewamy do słoiczków i wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin (a najlepiej całą noc). Wszystkie składniki na mus czekoladowy miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. W drugiej misce miksujemy maliny z ksylitolem. Pudding chia wyciągamy z lodówki. Na wierzch wykładamy warstwę musu malinowego, a następnie czekoladowego. Całość dekorujemy sporą ilością owoców (u mnie to maliny i jagody) i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!
wygląda przepysznie. Przepiękne zdjęcia 🙂
Dziękuję! 😉