Odchudzone ciasto czekoladowe, w którym ilość kalorii aż tak nie przeraża 🙂 W jego składzie nie znajdziemy mąki pszennej, czekolady czy masła. Mamy za to trochę oleju, kakao i kaszę jaglaną (moim zdaniem nie jest w ogóle wyczuwalna). Brownie przygotowuje się błyskawicznie, jest odpowiednio wilgotne i najlepiej smakuje w duecie z lodami.
Dietetyczne brownie jaglane z orzechami (bezglutenowe)
Składniki (blaszka 28 x 18 cm):
150 g kaszy jaglanej
szczypta soli
75 ml oleju
50 g kakao
160 g jogurtu greckiego (albo kwaśnej śmietany)
4 jajka
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g miodu
70 g brązowego cukru (lub więcej, w zależności od upodobań)
50 g + 20 g orzechów laskowych (można użyć też innych)
Kaszę płuczemy na sitku w zimnej, a potem wrzącej wodzie (pozbywamy się w ten sposób goryczki). Wkładamy do garnuszka, zalewamy dwoma szklankami wrzącej wody (niepełnymi) i dodajemy szczyptę soli. Gotujemy ok. 10-15 minut aż kasza będzie miękka, a woda całkowicie wyparuje. Odstawiamy kaszę do ostygnięcia, a następnie miksujemy dokładnie z pozostałymi składnikami (pomijając orzechy) w melakserze (można też najpierw zmiksować samą kaszę, a dopiero potem dodać pozostałe składniki). Przekładamy masę do miski i dodajemy 50 g orzechów – mieszamy łyżką. Masę przekładamy do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy z wierzchu 20 g orzechów i wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut (brownie po wyciągnięciu z piekarnika nieco opada – tak ma być). Polecam podawać z lodami. Smacznego! 🙂
Robilam kiedys ciasto z kaszą jaglaną i bardzo mi smakowało.
Wow, to brownie wygląda obłędnie! 🙂
Świetna inspiracja! *.*
wyglądną obłędnie:)
Hmhmhm, takie zdrowe rzeczy to ja mogę jeść codziennie; D
jaglane brownie uwielbiam!
Idealne! 🙂
Mmm, wygląda smakowicie 🙂
Pięknie wygląda, ciekawa jestem smaku, trzeba zrobić! 🙂
takie ciasto wyląduje u mnie na święta:)
Wygląda bajecznie i pewnie tak smakuje. No a jak z tą kalorycznością ….???
Jak najbardziej brownie jest odchudzone – bez mąki pszennej, czekolady, masła… Cukier można też zastąpić np. ksylitolem 🙂
Bardzo fajnie, robiłam wczoraj wg Twojego przepisu 🙂 nie za słodkie, delikatnie kakaowe. Super!