f54a7-brownie-jaglane-bez-glutenu

 

Odchudzone ciasto czekoladowe, w którym ilość kalorii aż tak nie przeraża 🙂 W jego składzie nie znajdziemy mąki pszennej, czekolady czy masła. Mamy za to trochę oleju, kakao i kaszę jaglaną (moim zdaniem nie jest w ogóle wyczuwalna). Brownie przygotowuje się błyskawicznie, jest odpowiednio wilgotne i najlepiej smakuje w duecie z lodami.

 

Dietetyczne brownie jaglane z orzechami (bezglutenowe)

Składniki (blaszka 28 x 18 cm):
150 g kaszy jaglanej
szczypta soli
75 ml oleju
50 g kakao
160 g jogurtu greckiego (albo kwaśnej śmietany)
4 jajka
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g miodu
70 g brązowego cukru (lub więcej, w zależności od upodobań)
50 g + 20 g orzechów laskowych (można użyć też innych)

 

Kaszę płuczemy na sitku w zimnej, a potem wrzącej wodzie (pozbywamy się w ten sposób goryczki). Wkładamy do garnuszka, zalewamy dwoma szklankami wrzącej wody (niepełnymi) i dodajemy szczyptę soli. Gotujemy ok. 10-15 minut aż kasza będzie miękka, a woda całkowicie wyparuje. Odstawiamy kaszę do ostygnięcia, a następnie miksujemy dokładnie z pozostałymi składnikami (pomijając orzechy) w melakserze (można też najpierw zmiksować samą kaszę, a dopiero potem dodać pozostałe składniki). Przekładamy masę do miski i dodajemy 50 g orzechów – mieszamy łyżką. Masę przekładamy do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy z wierzchu 20 g orzechów i wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut (brownie po wyciągnięciu z piekarnika nieco opada – tak ma być). Polecam podawać z lodami. Smacznego! 🙂

0b743-dietetyczne-brownie

12 komentarzy

Odpowiedz