Skusiłam się w tym roku, by przygotować na święta tradycyjny, dojrzewający przez kilka tygodni piernik staropolski. Przekładany powidłami, polany czekoladą i posypany obficie orzechami będzie smakował wybornie! 🙂 Pamiętajcie, że to ostatni dzwonek, by wyrobić ciasto. Moje już leżakuje w chłodnym miejscu, a Wasze?

 

Piernik staropolski dojrzewający

Składniki:
1 kg mąki
80 g przyprawy korzennej do piernika
(lub 50 g domowej przyprawy)
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki soli
3 jajka
125 ml mleka
500 g miodu
250 g masła
400 g cukru

 

Miód, masło i cukier umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy. Otrzymaną masę odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przelewamy do dużej miski. Sodę rozpuszczamy w zimnym mleku. Do wystudzonej masy miodowej dodajemy partiami mąkę, przyprawę korzenną, sól, mleko (z rozpuszczoną sodą) i jajka. Całość wyrabiamy. Naczynie przykrywamy bawełnianą albo lnianą ściereczką (albo folią z kilkoma dziurkami) i obwiązujemy gumką. Odstawiamy w zimne miejsce (np. do lodówki) na ok. 4 tygodnie. Piernik będziemy piec ok. 4-6 dni przed świętami. Opis przygotowania znajdziecie w drugiej części.

piernik-staropolski-3

19 komentarzy

Odpowiedz