Skusiłam się w tym roku, by przygotować na święta tradycyjny, dojrzewający przez kilka tygodni piernik staropolski. Przekładany powidłami, polany czekoladą i posypany obficie orzechami będzie smakował wybornie! 🙂 Pamiętajcie, że to ostatni dzwonek, by wyrobić ciasto. Moje już leżakuje w chłodnym miejscu, a Wasze?
Piernik staropolski dojrzewający
Składniki:
1 kg mąki
80 g przyprawy korzennej do piernika
(lub 50 g domowej przyprawy)
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki soli
3 jajka
125 ml mleka
500 g miodu
250 g masła
400 g cukru
Miód, masło i cukier umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy. Otrzymaną masę odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przelewamy do dużej miski. Sodę rozpuszczamy w zimnym mleku. Do wystudzonej masy miodowej dodajemy partiami mąkę, przyprawę korzenną, sól, mleko (z rozpuszczoną sodą) i jajka. Całość wyrabiamy. Naczynie przykrywamy bawełnianą albo lnianą ściereczką (albo folią z kilkoma dziurkami) i obwiązujemy gumką. Odstawiamy w zimne miejsce (np. do lodówki) na ok. 4 tygodnie. Piernik będziemy piec ok. 4-6 dni przed świętami. Opis przygotowania znajdziecie w drugiej części.
Zapisuję przepis i muszę znaleźć na to chwilę, kusi! 🙂
U mnie też czeka w lodówce; )
W tym roku już raczej nie zrobię, ale w przyszłym być może skuszę się na ten słynny piernik 🙂
Jutro przystępuję do dzieła, dla siebie, dla mamy i jeszcze do knajpy pewnie żeby i tak było coś wyjątkowego.
Ja też 🙂 Mam tradycyjnie pytanie odnośnie blaszki, jaki wymiar? 🙂 No i czy cz. 2 nie jest trudna 😀 Kiedy pojawi się opis? 😉
Nie jest trudna 😉 Po leżakowaniu będziemy dzielić ciasto na 3 równe części. Każdą część rozwałkujemy i będziemy piec w dużej blaszce ok. 30 x 35 cm. Potem będziemy przekładać np. powidłami. Dokładny opis drugiego etapu pojawi się za ok. 3-4 tygodnie 🙂
Mój już leżakuje od 11 listopada:) Uwielbiam!
A ja jeszcze nie robiłam. Chyba się w tym roku skuszę:)
Już czas! 🙂
Czy czas leżakowania może być krótszy niż 4 tygodnie? dopiero wpadłam na przepis i chciałabym spróbować, ale zostały dwa tygodnie i nie wiem czy wyjdzie 🙁
2 tygodnie to już totalne minimum 🙂 Proszę więc czym prędzej zagniatać! 🙂
Cześć!
Wiem, że to totalnie nie pora na rozmowę o pierniku:) ale przyszedł mi do głowy pomysł, więc działam.
Po pierwsze, wielkie dzięki za ten przepis. Korzystałam z niego już dwa razy, zrobił furorę nawet w Neapolu, gdzie mój chłopak częstował nim swoją rodzinę na święta:)
Po drugie, chciałabym od czasu do czasu przybliżać Włochom nasze polskie wypieki i przepisy. Stąd pomyślałam o przetłumaczeniu Twojego przepisu na włoski i opublikowaniu (gdzieś w listopadzie) tłumaczenia na blogu (oczywiście z podaniem źródła). Czy zgadzasz się na to? 🙂
Pozdrawiam
Hej! Jasne, można tłumaczyć, niech przepis służy 🙂 Pozdrawiam ciepło!
Robiłam go rok temu jest pyszny 🙂
Cieszę się, że smakował! 🙂
Czy jeżeli zrobię ciasto z połowy – myślisz że starczy tylko na same pierniczki? (inne Twojego przepisu) i czy dzieląc składniki na pół będzie ok?
Tak, pół porcji na pierniczki myślę, że będzie optymalną ilością 🙂
Robię ten piernik od 2014- chyba wtedy pojawił się na blogu. Moja rodzina nie wyobraża sobie świąt bez niego. Jadają tylko ten piernik, żadnych innych nie lubią
Bardzo się cieszę! 🙂 Ślę pozdrowienia dla całej rodziny!