By odpocząć choć przez chwilę od wypieków z sezonowymi owocami, dziś publikuję przepis na bezglutenowe ciasto marchewkowe z dodatkiem mąki gryczanej. Gdyby nie krem, można byłoby uznać je za całkiem zdrowe 🙂 Ciasto wyszło bardzo puszyste i lekkie. Mama nawet nie wyczuła mąki gryczanej i już “zamówiła” u mnie kolejną blachę. A Wy stosujecie tę mąkę w swojej kuchni?
Składniki (forma ok. 28 cm x 18 cm):
250 g mąki gryczanej
1 szklanka brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jajka
3/4 szklanki oleju
200 g startej drobno marchewki
60 g orzechów włoskich
oraz:
150 g kremowego serka np. mascarpone
50 g śmietanki 30 proc.
1 łyżeczka cukru pudru
garść posiekanych orzechów włoskich do ozdoby
Olej i jajka łączymy rózgą kuchenną. Dodajemy startą marchewkę – mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, brązowy cukier, cynamon, sól, proszek do pieczenia i sodę. Zawartości obu misek łączymy rózgą kuchenną. Na koniec wsypujemy posiekane orzechy włoskie. Przelewamy masę do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Serek i śmietankę miksujemy w jednej misce do momentu uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy na koniec cukier puder. Miksujemy do połączenia. Przekładamy krem na wierzch ciasta. Wyrównujemy, a potem posypujemy orzechami. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! 🙂
Paulinko przepiękne ciacho!
Nie wierzę! Właśnie dzisiaj kupiłam w markecie mąkę gryczaną i szukałam w internecie w czym można ją wykorzystać. Nic nadzwyczajnego nie znalazłam, a tu nagle masz! Super, na bank skorzystam z przepisu 🙂
tak, chętnie stosuję i polecam z jej udziałem naleśniki 😉 widzę, że ciacho pięknie wyszło, a w smaku pewnie jeszcze lepsze!
Prawie codziennie robię chleb z mąki gryczanej 🙂
Ja kupiłam i upiekłam z niej ciasteczka – pycha! Bardzo mi odpowiada ten jej charakterystyczny smak, i z pewnością będę dalej eksperymentować 🙂
Świetne to ciacho 🙂
Super! Ostatnio znajoma upiekła ciasto marchewkowe, ale w wersji z mąką pszenną i narobiła mi ogromnej ochoty! A, że gotuję bezglutenowo, to jutro chyba wypróbuję przepis!
Witam,
Czy ciasto wyjdzie jeśli zamiast jajek dodam banana lub płatki owsiane,niestety u mnie wszystko bez jajek musi być.
Pozdrawiam
Trudno mi powiedzieć, ale jak już dodałabym banana 🙂
robiłam te ciasto dwa dni temu i wyszło rewelacyjne. chociaż troszke zmodyfikowałam Twój przepis i dodałam 2 banany z daktylami(14szt) zamiast szklanki cukru i wyszło słodkie, a o ile zdrowiej:) mam pytanie. czy koniecznie trzeba dodawać olej do ciasta? kusiło mnie żeby nie dodawać, ale bałam sie że nie wyjdzie, więc ostatecznie dałam pół szklanki oleju. wyszłoby cisto gdybym nie dodała tego oleju? mam zamiar znowu zrobić tą pychote niedługo, więc mam nadzieje że odpowiesz;) pozdrawiam.
Ja użyłam masła klarownego, a następnym razem dam olej kokosowy.
Widziałam przepisy na ciasta marchewkowe bez oleju. Zamiast niego w składzie był np. jogurt naturalny, mleko albo dodatkowe jajko. Możesz próbować, trzymam kciuki! 😉
Witam, czy można zamiast mąki gryczanej użyć zwykłej? 😉
Witam, czy zamiast mąki gryczanej można użyć zwykłej? 😉
Można 🙂
Czy lepiej upiec to ciasto rano w dzień podania, czy może wieczorem dzień wcześniej? 🙂
Myślę, że spokojnie można wieczorem 🙂
Dziękuję za odpowiedź 🙂 a nadal będzie tak samo świeże? Bo na tym zależy mi najbardziej, a to moje pierwsze podejście do bezglutenowego ciasta.
Będzie okay 🙂
Dziękuję 🙂
bardzo zachęcające…do wypróbowania 🙂
Ale jestem dumna z siebie, sama postanowiłam kiedyś zamienić przepis na ciasto marchewkowe na bardziej zdrowe i zrobiłam dokładnie takie samo jak Pani nie czytając Pani przepisu, tylko bez kremu. A teraz dzisiaj patrzę, że u Pni na blogu jest taki przepis na zdrowe marchewkowe ciast :D. W domu bardzo często zamieniam mąkę pszenną na inne, zdrowsze mąki. Tylko mała uwaga, co prawda nie jestem znawcą, bo sama nie jestem uczulona na gluten, ale czytałam gdzieś, że przy wypiekach bezglutenowych nie powinno się dodawać proszku do pieczenia, tylko sodę.
Bardzo się cieszę – sama też lubię eksperymentować właśnie z innymi mąkami 🙂 A jeśli ktoś jest uczulony na gluten to może używać proszku do pieczenia, ale bezglutenowego. Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Ciasto pycha- zniknęło w 3 godziny- dodam że moje dzieci nie wezma do ust chleba gryczanego- tym razem bez cienia podejrzen zjadły wspólnie z tatusiem cały placek- he he – z moich urozmaiceń to zamiast łyżeczki cynamonu dodałam przyprawę do ciasta marchewkowego- wolimy mocniejsze smaki 😉