Domowe, truskawkowo-jogurtowe lody na patyku – najprostsze i najlepsze (bez dodatku cukru). Do warstwy truskawkowej dodaję nasiona chia, warstwę z jogurtem naturalnym można z kolei urozmaicić, dodając drobno posiekane listki mięty. Przed wyjęciem lodów najlepiej zanurzyć foremkę chwilę w ciepłej wodzie.
Domowe lody na patyku z nasionami chia (bez cukru)
Składniki:
Truskawki blendujemy (w razie potrzeby można dodać trochę miodu, gdyby truskawki były mało słodkie) i dodajemy nasiona chia. Mieszamy i odstawiamy na chwilę, by nasionka nieco napęczniały. Do jogurtu naturalnego dodajemy miód i opcjonalnie drobno posiekane listki mięty. Foremki pokrywamy do 1/3 wysokości musem truskawkowym, a resztę zapełniamy jogurtem naturalnym. Mieszamy delikatnie (patyczkiem lub końcówką łyżeczki), by powstał marmurkowy wzór. Wkładamy foremkę z lodami do zamrażarki na kilka godzin. Smacznego!
Uwielbiam Twojego bloga 🙂 Genialny jest :0