Kokosowe maleństwa, które skrywają w środku chrupiące, całe migdały (na wzór wszystkim dobrze znanych pralinek). Masa powstała na bazie kaszy jaglanej, ugotowanej na mleku kokosowym. Bez problemów uformujecie z niej zgrabne kuleczki. Do posłodzenia pralinek użyłam ksylitolu, ale sprawdzi się też np. syrop klonowy albo z agawy, a ostatecznie i cukier puder (ilość dostosujcie najlepiej do własnych preferencji).

Wegańskie rafaello z kaszy jaglanej

Składniki (na ok. 20 większych pralinek):

150 g kaszy jaglanej
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
3 łyżki ksylitolu lub np. cukru pudru (lub więcej, do smaku)
5 łyżek wiórków kokosowych
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
ok. 20 całych migdałów (bez skórki)
wiórki kokosowe do obtoczenia

Trudność

20%

Czas wykonania:

140

Kaszę jaglaną płuczemy, a następnie gotujemy do miękkości na mleku kokosowym (do gotującego się mleka dodajemy kaszę i gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta – najczęściej ok. 15 minut) z dodatkiem ksylitolu i ekstraktu z wanilii. W razie potrzeby, gdyby płynu było zbyt mało, należy w trakcie gotowania dolać odrobinę wody. Ściągamy z gazu. Do ciepłej kaszy dodajemy 5 łyżek wiórków kokosowych i całość mieszamy. Opcjonalnie masę (jeszcze ciepłą) można zblendować, jeśli zależy nam na gładkiej strukturze pralinek. Tak przygotowaną masę schładzamy przez ok. 2 godziny w lodówce. Po tym czasie formujemy z niej wegańskie rafaello – do środka każdej pralinki wkładamy po jednym migdale, a potem obtaczamy w wiórkach kokosowych. Smacznego!

trufle-wege

trufle

6 komentarzy

Odpowiedz