W związku z tym, że na blogu są już dwa przepisy na klasyczne pierniczki, postanowiłam przygotować tym razem coś dla osób na diecie bezglutenowej. Pierniczki wyszły bardzo aromatyczne, bo użyłam do nich domowej przyprawy korzennej (polecam!). Dzień po lukrowaniu były już miękkie i naprawdę ciężko powstrzymać się, by nie sięgnąć do puszki po chociaż jednego 🙂

Składniki:

150 g mąki kukurydzianej
160 g mąki jaglanej
40 g mąki migdałowej
30 g masła
100 g cukru pudru
140 g miodu
1 jajko
2 łyżeczki przyprawy korzennej
(najlepiej domowej, gotowe mogą w składzie zawierać mąkę pszenną)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka kakao (opcjonalnie, pierniczki będą ciemniejsze)

41e1d-pierniczki-swiateczne

Miód podgrzać z masłem. Odstawić do ostygnięcia. Mąkę kukurydzianą, jaglaną, migdałową i cukier puder przesiewamy. Dodajemy przyprawę korzenną, sodę i kakao (jeśli używamy). Mieszamy, a następnie dodajemy jajko i miód z masłem. Zagniatamy, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 45 minut. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować i wykrawać ulubione kształty. Pieczemy ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 8-12 minut (czas zależy od grubości Waszych pierniczków). Studzimy na kratce. Polewamy następnie lukrem i ozdabiamy według uznania. Moje pierniczki były miękkie następnego dnia od momentu, gdy je polukrowałam. Przechowywać w puszce. Smacznego! 🙂

a5f29-pierniczki-na-swieta-przepis

f6ab7-bezglutenowe-pierniczki-1

42 komentarze

Odpowiedz