Dziś angielska klasyka, czyli połączenie słodkiej śmietanki z bezami i truskawkami 🙂 Polecam, bo wykonanie tego deseru to kwestia kilku minut, a efekt jest naprawdę fantastyczny, choć wydaje się, że połączenie raptem trzech składników może trącić banałem 🙂 Spróbujcie koniecznie, tym bardziej, że sezon na truskawki w końcu rozpoczął się na dobre 🙂

 

Składniki (na dwie duże porcje):
500 g truskawek
1 łyżeczka cukru
400 g śmietanki 36 proc.
4 duże bezy
Truskawki kroimy na ćwiartki, dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy intensywnie (by puściły nieco soku) i odstawiamy. Bezy kruszymy. Śmietankę ubijamy na sztywno. Można połączyć ją od razu z pokruszonymi bezami, ja wolę jednak układać wszystko warstwami. Do pucharków przekładamy kolejno śmietankę, pokruszone bezy, truskawki i tak do wykorzystania wszystkich składników. Górę deseru możemy ozdobić truskawkami, listkami mięty bądź kawałkami bez. Smacznego! 🙂

28 komentarzy

Odpowiedz