Dziś angielska klasyka, czyli połączenie słodkiej śmietanki z bezami i truskawkami 🙂 Polecam, bo wykonanie tego deseru to kwestia kilku minut, a efekt jest naprawdę fantastyczny, choć wydaje się, że połączenie raptem trzech składników może trącić banałem 🙂 Spróbujcie koniecznie, tym bardziej, że sezon na truskawki w końcu rozpoczął się na dobre 🙂
Składniki (na dwie duże porcje):
500 g truskawek
1 łyżeczka cukru
400 g śmietanki 36 proc.
4 duże bezy
Truskawki kroimy na ćwiartki, dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy intensywnie (by puściły nieco soku) i odstawiamy. Bezy kruszymy. Śmietankę ubijamy na sztywno. Można połączyć ją od razu z pokruszonymi bezami, ja wolę jednak układać wszystko warstwami. Do pucharków przekładamy kolejno śmietankę, pokruszone bezy, truskawki i tak do wykorzystania wszystkich składników. Górę deseru możemy ozdobić truskawkami, listkami mięty bądź kawałkami bez. Smacznego! 🙂
Pyszne, proste, kolorowe 🙂 Zupełnie jak mój dzisiejszy obiad 😀
mniam, kolory zachwycają 😉
Piękne zdjęcia. Prosty i pięknie wyglądający deser. 🙂
Hah! Już wiem czym zaspokoić nagłą ochotę na truskawki mojej drugiej połówki 🙂 Wygląda pysznie ^^
Przepiękny
Wygląda przepysznie!
Dziękuję Wam bardzo! 🙂
pyszny deserek!
Piękna prezentacja i cudowny deser!!!!
Pozdrawiam!
Mniam ! 🙂
Cudowny deser! Jutro taki zrobię na kolację 🙂
pyszności 🙂 a zdjęcia tak piękne że aż Ci zazdroszczę talentu 😛
takiego deseru truskawkowego z bezami jeszcze nie jadłem aż mnie naszła chęć zrobienia podobnego jak zobaczyłem te śliczne zdjęcia – dzięki za przepis. Wypróbuję 🙂
Wspaniałe połączenie smaków i kolorów 🙂
prześliczne! również je planuję 😉 za klika postów 😉
Dziękuję Wam! 🙂 Zdecydowanie zbytnio rozpieszczacie mnie tymi zachwytami 😉
Jejku jejku, jakie cudne zdjęcia cudnego deseru!<3
pysznie, zaraz biegnę po truskawki 🙂
Nie mogę się napatrzeć na Twoje zdjęcia 🙂 Piękne!
Takie proste połączenia smaków są najpyszniejsze:)
Przepiękne fotki, jestem pewna, że Twoje słodkości smakują równie wyśmienicie!!!!
pozdrowienia,
To jest to czego mi dziś trzeba, planuję tylko połączyć kremówkę z mascarpone, może spróbowałby dodać jakiegoś likieru do kremu… próbował ktoś?
Pozdrawiam,
P.S. Przepiękne zdjęcia
Dziękuję! 🙂 Myślę, że dodatek mascarpone i jakiegoś ulubionego likieru to dobry pomysł 🙂 Kiedyś do takiej masy z mascarpone i kremówką dodawałam likier kokosowy 🙂
Love the girlish colors / atmosphere you create at your photos ^^
Nie mogę się napatrzeć na te zdjęcia!!!
Cudne zdjęcia:D Można wiedzieć gdzie kupiłaś tackę i słomki? boskie są 🙂
Dziękuję 🙂 Nie pamiętam niestety gdzie kupiłam tackę, ale serduszka na niej malowałam sama 🙂 Słomki można dostać np. na allegro 🙂
U mnie deser zrobił furorę 🙂 Jest pyszny !!! Specjalnie dla niego nauczyłam się sama robić bezy 😉