Jak dla mnie to perfekcyjne ciasto czekoladowe. Mi najlepiej smakuje jeszcze ciepłe – wtedy jest najbardziej wilgotne. Charakterystyką ciast bez mąki jest to, że po wyciągnięciu z piekarnika nieco opadają, tworząc miejsce na ulubione dodatki np. bitą śmietanę lub owoce (idealnie pasują tu truskawki albo wiśnie). Ciasto ma chrupiący wierzch i wilgotny środek, przypominający nieco brownie. Bardzo polecam!
Składniki (tortownica 20 cm):
150 g masła
200 g deserowej czekolady
150 g brązowego cukru
5 jajek
szczypta soli
Masło i połamaną w kostki czekoladę umieszczamy w garnuszku – całość roztapiamy na małym ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy do żółtek partiami masę czekoladową – miksujemy. Na koniec dodajemy stopniowo ubite białka, mieszając już delikatnie łyżką. Przekładamy od razu do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 55 minut (ciasto pozostanie wilgotne, więc nie sprawdzamy patyczkiem). Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto opada, tworząc miejsce na ulubione dodatki. Można podawać z ubitą śmietanką i owocami (wiśniami lub truskawkami) albo ulubionymi lodami. Smacznego! 🙂
Już wyobrażam sobie jego smak na ciepło z gałką lodów waniliowych ! 🙂
Podobno dziś jest najbardziej depresyjny dzień w roku, to takie ciasto by wszystkim się przydało na poprawę humoru. A jak wiadomo czekolada wpływa na nastrój, no przynajmniej mój 🙂
Obłęd! 🙂 Jeszcze tylko świeżych truskawek mi brakuje 😉
Blue Monday – racja 😉 Czekolada najlepsza na smutki 🙂
Czysta rozkosz dla podniebienia. Czekoladoholicy będą w niebie, a reszta… reszta wpędzi się w to słodkie uzależnienie choć na tę chwilę. 🙂
Wspaniałe ciasto i równie udane zdjęcia.
O tak ale tych Polskich ! Bo te Chińskie smakują jak woda 🙁
Takiego ciacha jeszcze nie widziałam. Czytając tytuł wyobrażałam sobie czego użyłaś zamiast mąki z glutenem – ryżowej, kukurydzianej, a może jakiś płatków, kaszy? A tu zaskoczenie – nie ma niczego! 🙂
Spróbowałabym!
Oczywiście – zdecydowanie naszych 🙂
🙂 Cieszę się w takim razie, że zaskoczyłam 🙂 Ciasto jest pyszne – zapewniam 🙂
Następnym razem spróbuję przygotować ciasto czekoladowe z mielonymi migdałami – ciekawe czy będzie równie dobre jak to 🙂
Dziękuję pięknie! 🙂
pyszności:)
Smacznie wygląda. 🙂 I jak ładnie przystrojone!
Uwielbiam takie ciacha z chrupkim wierzchem. Ach, pyszne musiało być<3
No po prostu… łał! W najbliższym czasie spróbuję tego cuda, nie ma wyjścia : )
I to jest ciasto, proste, delikatne z możliwością udekorowania w dowolny sposób, uwielbiam takie przepisy!
Wygląda świetnie, aż chce się zjeść całe! 🙂
Świetny przepis! 🙂 Chciałabym zadać Ci dwa pytania: czy ciasto można upiec w foremkach na muffinki i w ten sposób, z podanego przepisu, uzyskać pyszne spody do babeczek? 🙂 I jeszcze jedno: jakie wymiary ma forma, której użyłaś? Pozdrawiam serdecznie!
Wydaje mi się, że to ciasto nie sprawdzi się jako spody do babeczek, choć próbować zawsze można 😉 Jest napisane w przepisie – użyłam formy 20 cm 🙂 Pozdrawiam!
Chrupiacy wierzch z ubita śmietanka… Raj dla moich oczu :*
Przepyszne ciasto…wczoraj upiekłam, a dziś powstrzymuję się siłą woli (ledwo ledwo) przed zjedzeniem ostatniego kawałka, który zostawiłam dla lubego :D.
Ciasto wilgotne, delikatne…takie piankowate…rewelacyjne!
Super, że smakowało! 🙂
Dziś nadszedł dzień na jego wykonanie 😀
Mam nadzieję, że będzie smakować! 😉
Wyszło boskie wtedy, dlatego dziś znowu je robię 😀
Pyyyszne to mało powiedziane!!!!! reeee weeee laaaa cjaaaa!!!:)
Rewelacyjne!!!! Pyyyyszne! Jestem bezglutenem, to ciasto przywróciło mi wiarę w to,ze mogę jeść pyszne ciacho czekoladowe bez konsekwencji;) a na dodatek, szybko i prosto można zrobić. Zawsze wychodzi;)
Czy zamiast cukru można użyć Stewię a zamiast masła olej kokosowy? 🙂
Ciasto genialne! Polecam z gałką lodów i malinami. Rozpływa się w ustach 🙂
To jest ciasto, którego szukałam 🙂 P.s. Piękny blog, będę wpadać częściej!
Dziękuję 😉 Proszę się rozgościć! 😉
Jakiej firmy czekolada? Ciasto ma być bez glutenu, więc interesuje mnie jakiej czekolady używasz żeby było w całości bezglutenowe.
Goplana jest bg:)
Hej, dzieki dobry przepis 🙂 właśnie robię już je drugi raz!
Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził 🙂 Pozdrawiam serdecznie!