Cytrynowy tort w róże (rose cake)

To była moja pierwsza zabawa z kremem maślanym na bazie bezy szwajcarskiej. Dzięki niemu mogłam ozdobić tort bardzo trwałymi różyczkami w kolorze pudrowego różu. Krem maślany jest słodki, więc dla kontrastu tort musiał być z wyraźną nutą cytrynową. Z żółtek, które zostają po kremie, proponuję przygotować potrzebny do tortu lemon curd 🙂
Składniki na biszkopt (tortownica ok. 22 cm):
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na krem (do wewnątrz tortu):
125 g mascarpone
300 g śmietanki 30 proc. lub 36 proc.
1 łyżka cukru pudru
5 łyżek lemon curd
Składniki na krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej (na zewnątrz tortu)*:
 
6 dużych białek
300 g cukru
375 g miękkiego masła

3 łyżki soku z cytryny

+ różowy/czerwony barwnik

Oraz:

1/2 szklanki wody + 3 łyżki soku z cytryny (do nasączenia blatów)

 
*Proporcje na krem maślany stąd
Białka starannie oddzielamy od żółtek, a potem ubijamy na sztywną pianę. Następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier. Miksujemy aż piana będzie naprawdę sztywna i lśniąca. Wlewamy potem po kolei żółtka, miksując po każdym ok. 30 sekund. Przesiane i połączone mąki (jeśli pieczemy biszkopt kakaowy – kakao przesiewamy razem z mąką tortową i mieszamy) dodajemy partiami do masy, mieszając już delikatnie łyżką. Przelewamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dnie (po upieczeniu ciasto przyklei się do boków tortownicy i nie opadnie). Wkładamy od razu do piekarnika nagrzanego wcześniej do temp. 160 stopni. Pieczemy przez ok. 35-40 minut (góra-dół). Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia i dopiero potem kroimy na 3 blaty. 
 
Mascarpone i śmietankę umieszczamy w jednej misce i miksujemy aż otrzymamy gęsty, jednolity krem. Na koniec dodajemy łyżkę cukru pudru i lemon curd – miksujemy do połączenia. Przekładamy kremem blaty nasączone wodą z cytryną i wstawiamy tort do lodówki na czas przygotowania kremu maślanego.
Białka umieszczamy w metalowej misce i dodajemy cukier. Umieszczamy miskę nad kąpielą wodną. Mieszamy białka rózgą kuchenną do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści (najlepiej sprawdzić masę między palcami) – trwa to ok. 4 minut. Odstawiamy miskę znad kąpieli wodnej i ubijamy mikserem białka przez ok. 10 minut aż beza będzie lśniąca, gęsta i zimna. Po tym czasie łyżka po łyżce dodajemy miękkie masło, ciągle miksując. Uwaga! Po dodaniu masła masa będzie wyglądała na zważoną, ale taka ma właśnie być. Miksujemy dalej do momentu aż krem zgęstnieje i będzie jednolity. Na koniec dodajemy sok z cytryny i odrobinę różowego barwnika. Odstawiamy mikser.
Wyciągamy tort z lodówki. Pokrywamy całość bardzo cienką warstwą maślanego kremu. Resztę przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy tort, tworząc róże (tak jak jest to pokazane np. tutaj). Wkładamy do lodówki. Przed podaniem wyciągamy tort wcześniej, by masa maślana stała się miękka. Smacznego! 🙂

 

35 komentarzy

Odpowiedz