To była moja pierwsza zabawa z kremem maślanym na bazie bezy szwajcarskiej. Dzięki niemu mogłam ozdobić tort bardzo trwałymi różyczkami w kolorze pudrowego różu. Krem maślany jest słodki, więc dla kontrastu tort musiał być z wyraźną nutą cytrynową. Z żółtek, które zostają po kremie, proponuję przygotować potrzebny do tortu lemon curd 🙂
Składniki na biszkopt (tortownica ok. 22 cm):
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na krem (do wewnątrz tortu):
125 g mascarpone
300 g śmietanki 30 proc. lub 36 proc.
1 łyżka cukru pudru
5 łyżek lemon curd
Składniki na krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej (na zewnątrz tortu)*:
6 dużych białek
300 g cukru
375 g miękkiego masła
3 łyżki soku z cytryny
+ różowy/czerwony barwnik
Oraz:
1/2 szklanki wody + 3 łyżki soku z cytryny (do nasączenia blatów)
*Proporcje na krem maślany stąd
Białka starannie oddzielamy od żółtek, a potem ubijamy na sztywną pianę. Następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier. Miksujemy aż piana będzie naprawdę sztywna i lśniąca. Wlewamy potem po kolei żółtka, miksując po każdym ok. 30 sekund. Przesiane i połączone mąki (jeśli pieczemy biszkopt kakaowy – kakao przesiewamy razem z mąką tortową i mieszamy) dodajemy partiami do masy, mieszając już delikatnie łyżką. Przelewamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dnie (po upieczeniu ciasto przyklei się do boków tortownicy i nie opadnie). Wkładamy od razu do piekarnika nagrzanego wcześniej do temp. 160 stopni. Pieczemy przez ok. 35-40 minut (góra-dół). Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia i dopiero potem kroimy na 3 blaty.
Mascarpone i śmietankę umieszczamy w jednej misce i miksujemy aż otrzymamy gęsty, jednolity krem. Na koniec dodajemy łyżkę cukru pudru i lemon curd – miksujemy do połączenia. Przekładamy kremem blaty nasączone wodą z cytryną i wstawiamy tort do lodówki na czas przygotowania kremu maślanego.
Białka umieszczamy w metalowej misce i dodajemy cukier. Umieszczamy miskę nad kąpielą wodną. Mieszamy białka rózgą kuchenną do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści (najlepiej sprawdzić masę między palcami) – trwa to ok. 4 minut. Odstawiamy miskę znad kąpieli wodnej i ubijamy mikserem białka przez ok. 10 minut aż beza będzie lśniąca, gęsta i zimna. Po tym czasie łyżka po łyżce dodajemy miękkie masło, ciągle miksując. Uwaga! Po dodaniu masła masa będzie wyglądała na zważoną, ale taka ma właśnie być. Miksujemy dalej do momentu aż krem zgęstnieje i będzie jednolity. Na koniec dodajemy sok z cytryny i odrobinę różowego barwnika. Odstawiamy mikser.
Wyciągamy tort z lodówki. Pokrywamy całość bardzo cienką warstwą maślanego kremu. Resztę przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy tort, tworząc róże (tak jak jest to pokazane np. tutaj). Wkładamy do lodówki. Przed podaniem wyciągamy tort wcześniej, by masa maślana stała się miękka. Smacznego! 🙂
Jestem pod wrażeniem, ten tort to mistrzostwo świata 🙂
Widzę mój widelczyk ! 🙂
Tort jak dla małej księżniczki – śliczny !
Przepiękny!
Czy coś ze mną jest nie tak, skoro zachwycam się różowym tortem? 😀
Dzięki 😉
Haha, oczywiście, że nie! 😉
Chyba każda blogerka ma te widelczyki 😉 Dzięki! 😉
Dziękuję, ale idealny to on nie jest 😉 Muszę jeszcze poćwiczyć robienie różyczek 😉
śliczny torcik:)
Przepiekny!
Nastepny poprosze dla mnie 😀
Cudo!!!
Kolejne cudo do wypróbowania, chyba muszę zacząć piec 24/7! I mam pytanko: skąd są widelczyki i ten różowy talerzyk?
Talerzyk Ikea, a widelczyk z Home & You 🙂
Chętnie bym go zjadła 😉
Mistrzowski! 🙂
piękny Ci wyszedł 🙂
Wow! Piękny Ci wyszedł! Dużo pracy pewnie w te różyczki włożyłaś 🙂
Nie mam jeszcze cierpliwości do tortów, a co dopiero to takich zdobień. Ręka by mi się trzęsła i ze denerwowania i ze strachu :))
Śliczny!
Ja może przemilczę ten genialny widok, bo słów mi brak! *.*
Jesteś mistrzynią dekoracji! 🙂 U mnie w ten weekend też gościł tort cytrynowy – można powiedzieć, że sezon na cytrynę trwa w najlepsze :))
Bardzo miło jest mi czytać takie słowa, dziękuję! 🙂
Dokładnie, wypieki cytrynowe królują 🙂 U mnie ostatnio oprócz tortu był jeszcze lemon curd i ciasto cytrynowe Madera 😉
Oj, dziękuję! ;))
Mi też właśnie drżała i nie do końca jestem zadowolona z końcowego efektu – mogło być lepiej 😉 Muszę poćwiczyć 😉
Widziałam już kilka tortów tak zdobionych, zachwycają zawsze. Subtelna i piękna dekoracja.
Delikatnie, subtelnie, pięknie
Umiesz kusić słodkościami 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Wow, jaki piękny i artystyczny tort. Widać ze to kochasz całym swoim sercem. Pozdrawiam !
Witam! Tort jest obłędny sama lubie eksperymentować z dekoracjami a P[ani przepisy sa inspiracją dlatego też chce wykonać owy tort z tym ze biszkopt musi być duży czyli kwadratowy wiąże sie to z podwojeniem składnikow na krem,zatem prosze o podpowiedż jak ustosunkować się do ilości ? Proszę o odp.
Nie wiem jak dokładnie duży ma być ten tort, ale spróbowałabym może kremy zrobić z takich proporcji:
Składniki na krem (do wewnątrz tortu):
250 g mascarpone
600 g śmietanki 30 proc. lub 36 proc.
2 łyżki cukru pudru
10 łyżek lemon curd
Składniki na krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej (na zewnątrz tortu):
9 dużych białek
450 g cukru
560 g miękkiego masła
5 łyżek soku z cytryny
Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź . Biszkopt planuje wypiec w formie kwadratowej o standardowych rozmiarach w tym momenice nie przytocze liczb:) też tak myślałam ale co fachowe oko to fachowe:) bardzo dziękuje za podpowiedź napewno pozostawie jakiś ślad na blogu gdy już utworzę swoje dzieło.Pozdrawiam serdecznie
Rewelacyjna masa maślana, podziękowania za przepis! Dzięki temu powstał mój wymarzony ombre rose cake 😀 a efekty na moim blogu: myhome-mycastle.blog.pl/2014/03/09/tort-urodzinowy-rose-cake/
Bardzo się cieszę! 🙂 Super torcik Ci wyszedł 🙂
czy ten tort z takim maślanym kremem nie jest mdły lub przesadnie słodki?
Krem maślany zawsze będzie słodki. Dlatego też dla kontrastu tort jest cytrynowy
a jak kwestia “mdłości” ? 😉
Myślę, że to kwestia bardzo indywidualna 🙂
Wygląda pysznie!