To już jest u mnie tradycją, że na początku stycznia proponuję wam kilka lżejszych przepisów (wiadomo – postanowienia noworoczne o byciu fit 🙂 ). Już od dawna miałam ochotę przygotować odchudzony sernik – bez spodu, bez cukru, bez masła, bez słodkiej śmietanki i bez glutenu. Teraz w końcu plan zrealizowałam i to z powodzeniem. Mój fit sernik świetnie smakuje z domową frużeliną wiśniową (wykonałam ją z mrożonych wiśni). Zachęcam do spróbowania!
Fit sernik z frużeliną wiśniową – bez cukru, masła i glutenu
Składniki (tortownica ok. 23 cm):
Twaróg umieszczamy w misce, dodajemy mąkę ziemniaczaną i ksylitol – miksujemy do połączenia. Następnie wlewamy 2 całe jajka, 3 białka i także miksujemy. Na koniec dodajemy jogurt naturalny i ekstrakt z wanilii. Masę przelewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 60-70 minut w temp. 150 stopni (można piec też w kąpieli wodnej [ja tak piekłam] – tj. pod sernikiem na niższym poziomie umieszczamy głęboką blaszkę z wrzącą wodą). Uchylamy delikatnie piekarnik i zostawiamy ciasto do wystudzenia. Potem wyciągamy z blaszki i wkładamy do lodówki, by nasz fit sernik nabrał odpowiedniej konsystencji. Wiśnie prosto z zamrażarki wkładamy do garnuszka i umieszczamy na małym ogniu. Po rozmrożeniu dodajemy do smaku ksylitol i sok z cytryny. Doprowadzamy do zagotowania. Odlewamy ok. 6 łyżek soku do miseczki i dodajemy do niej mąkę ziemniaczaną – mieszamy i wlewamy do wiśni. Mieszamy całość do momentu aż płyn zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia. Schłodzony sernik przed podaniem dekorujemy na wierzchu frużeliną wiśniową. Smacznego!
Bardzo ciekawy przepis. Zamienię tylko wiśnie na maliny lub truskawki i na pewno zrobię. Uwielbiam serniki a obecnie taki odchudzony jest bardzo wskazany 🙂
Kiedys na tym blogu był przepis na ciastka z kokosem i białą czekoladą. Miałam go zapisanego w zakładkach i ostatnio jak chciałam te ciastka zrobić to okazało się, że strona nie działa (error 404) czy mogłabym prosić o ponowne dodanie przepisu, gdyż zrobił furorę w mojej rodzinie 🙂
Przepis jest nadal 🙂 Tylko po przenosinach bloga na WordPressa trochę się pozmieniały linki 🙂 Tutaj są: https://czekolada-utkane.pl/2014/05/kokosowe-ciasteczka-z-biaa-czekolada.html
Paulinko!
Serniczek się właśnie piecze, a ponieważ wszystkie Twoje serniki wypadają przepyszne, to nie mam najmniejszej wątpliwości, że i ten taki będzie!:) Już się zapach rozchodzi po mieszkanku!
Dziękuję pięknie za kolejny smakowity przepis – mój małżonek – wniebowzięty – jego mina – bezcenna:)!
Bardzo dziękuję! 🙂 Mam nadzieję, że ten też przypadnie do gustu 🙂 Pozdrawiam! 🙂
Wygląda nieziemsko!
Super , pięknie wygląda! Jaki twaróg sernik owy jest użyty?
Piątnica
Trafiłam na Pani blog przypadkiem, zostaję na dłużej – sernik jest genialny – idealnie równy, piękny i przepyszny dziękuję!