Szczęśliwi ci, którzy miesiąc temu zrobili ciasto na piernik staropolski i teraz mogą cieszyć się jego smakiem 🙂 Ale mam też coś dla spóźnialskich – szybki piernik bezglutenowy. Przepis znalazłam w książce Anny Starmach “Pyszne na słodko”. Trochę zmodyfikowałam recepturę, bo zamiast mąki pszennej użyłam właśnie mieszanki mąk bezglutenowych, a orzechy włoskie zastąpiłam suszoną żurawiną. Całość ozdobiłam polewą czekoladową, srebrną cukrową posypką i suszoną żurawiną. Wyszło smakowicie 🙂 Piernik można też oczywiście przełożyć klasycznie powidłami śliwkowymi, ale to już jak kto lubi 🙂
Szybki piernik bezglutenowy z suszoną żurawiną
Składniki:
* można zastąpić pszenną
Mąkę i kakao przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i przyprawę korzenną – mieszamy. Suszoną żurawinę siekamy na mniejsze kawałki (koniecznie, ułatwi to później krojenie piernika). Białka oddzielamy starannie od żółtek. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka, a następnie miód (płynny) – miksujemy. Dodajemy wymieszane wcześniej suche składniki i miksujemy do połączenia. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy w dwóch turach do masy i mieszamy całość już delikatnie łyżką. Na koniec dorzucamy jeszcze suszoną żurawinę (można wcześniej wymieszać ją z odrobiną mąki ziemniaczanej) i delikatnie łączymy. Wlewamy do foremki (“keksówki”), wyłożonej papierem do pieczenia, i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 50-60 minut (sprawdzamy patyczkiem czy nasz piernik bezglutenowy jest już gotowy). Po wystudzeniu ozdabiamy polewą czekoladową, suszoną żurawiną i np. srebrną cukrową posypką. Smacznego!
Cudownie wygląda i bardzo świątecznie! 🙂
Piękną masz tę stronę. 🙂 Wszystkiego Najlepszego w Nowym 2016 Roku! :))))
Wszystko jest piękne ale ciasto bez żadnego płynu ( mleka lub wody czy czegokolwiek ) nie można zrobić , na 350 gram mąki bezglutenowej która wciąga więcej wody niż mąka pszenna tylko 3 jajka i 120 gr.masła to jest nic , chyba Pani zapomniała o mleku , serdecznie pozdrawiam .
Upieklam wg przepisu i jest pyszny!!!! Dziękuję! !!
A jaką mąką można zastąpić amarantusową? Np ryżową? Kokosową? Dziękuję