Jeśli lubicie serniki z owocami i jesteście, jak ja, zażartymi miłośnikami mango, musicie koniecznie upiec ten sernik! Myślę, że może zostać gwiazdą niejednej letniej imprezy – jest orzeźwiający, mocno kremowy i efektownie się prezentuje. Do jego wykonania wykorzystałam puree z puszki, które jest zdecydowanie bardziej wyraziste w smaku niż zmiksowane, świeże mango (poza tym w sklepach ciężko o naprawdę dojrzałe mango – zazwyczaj te owoce są albo twarde i zielone, albo takie nadające się już do wywalenia). Polewę z kwaśnej śmietany znacie z kolei już np. z przepisu na sernik nowojorski – tutaj wzbogaciłam ją o dodatek solidnej ilości musu z mango. Do tego jeszcze kokosowy spód i… Ciężko się oprzeć, oj ciężko!
Sernik mango na kokosowym spodzie
(tortownica ok. 24 cm)
Spód:
Masa serowa:
Polewa:
Piękny blog, a przepis jest niesamowity! 🙂
Ja jestem fanką serników (moja koleżanka wydała niedawno książkę z przepisami na serniki) , a połączenie sera z owocami jest jak najbardziej w moim guście;-) Piękne zdjęcia i świetny przepis!
Uwielbiam mango jednak u mnie w domu je się je raczej samo, ale chyba w końcu to zmienię, bo przepis brzmi smakowicie. Tylko ksylitolu dam chyba trochę mniej bo w przepisach kiedy go zamieniam z cukrem to nigdy w stosunku 1:1, bo jest wtedy odrobinę za słodko 😉
Czy mogę zamiast twarogu użyć ricotty, jak przy tych pysznych miniserniczkach cytrynowych?