Klasyczny, kremowy sernik z warstwą polewy na bazie kwaśnej śmietany, pieczony w kąpieli wodnej. Znany i bardzo lubiany na całym świecie. Świetnie smakuje samodzielnie, ale ja lubię wzbogacać jego smak poprzez dodatek musu malinowego. Polecam! 🙂
Składniki (forma 21-22 cm):
250 g ciasteczek digestive
100 g masła
1 kg twarogu sernikowego
(można użyć też serka typu Philadelphia albo część twarogu zastąpić serkiem mascarpone)
3 łyżki mąki pszennej
1 szklanka cukru
3/4 szklanki śmietany
(użyłam 36 proc., można użyć też np. 18 proc.)
4 jajka
skórka starta z 1 dużej cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Oraz:
1 szklanka śmietany 18 proc.
2 łyżki cukru pudru
Opcjonalnie:
250 g zmiksowanych malin, przetartych przez sitko i dosłodzonych do smaku
Ciasteczka kruszymy w melakserze. Dodajemy roztopione masło – mieszamy. Wykładamy formę ciasteczkami (boki również) i wstawiamy do lodówki. Twaróg umieszczamy w misce, dodajemy mąkę, cukier – miksujemy. Dorzucamy stopniowo jajka, miksując po każdym przez ok. 30 sekund. Na koniec wlewamy śmietankę, skórkę z cytryny i ekstrakt. Miksujemy do połączenia. Przelewamy masę na schłodzony ciasteczkowy spód. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 175 stopni. Na najniższym poziomie, pod sernikiem, ustawiamy dużą blaszkę. Wlewamy do niej gorącą wodę i zamykamy piekarnik. Pieczemy sernik przez 15 minut, potem zmniejszamy temp. do 120 stopni i pieczemy jeszcze 90 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki i wykładamy na sernik delikatnie śmietanę, wymieszaną z cukrem pudrem. Pieczemy sernik jeszcze przez 10 minut. Uchylamy następnie drzwiczki i studzimy. Po całkowitym wystudzeniu, wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc). Przed podaniem możemy polać sernik musem malinowym. Smacznego!
Po prostu przepiękny sernik ! Jadłabym 🙂 !
Pięknie wygląda 🙂
Dziękuję pięknie 🙂
Dziękuję 🙂
Bardzo smakowity sernik.
Ale kremowy! Bajka 😉
Żywcem wyjęty z jakiegoś amerykańskiego serialu 🙂
No po prostu idealny sernik! Wspaniały 🙂
wow, wygląda idealnie 🙂
wygląda rewelacyjnie, ślinka cieknie:)
o wow! przeboski 😀
sernik jest cudowny! teraz mam wielki dylemat jaki upiec na święta, bo ten nie dosyć, że fantastycznie wygląda to jeszcze pewnie smakuje świetnie!
och, cudny pod każdym względem!
Oh…. !!!
Ależ on wygląda! Cudo po prostu 🙂
Przepiękny!
Świetnie wygląda, tak kremowo i delikatnie! Pyszny!
Doskonały 🙂 i zdjęcia jak zawsze piękne !
Z musem malinowym zapewne smakuje obłędnie 🙂
Dziękuję Wam bardzo! 🙂
Już od dawna się za niego zabieram i jakoś nie mogę… Wyszedł Ci rzeczywiście cudownie, do tego ten sos, istna rozpusta! 🙂
wygląda przepysznie <3
Klikam tak sobie i wpadłam na Ciebie 🙂
Jakże tu pięknie Paulinko i pytanie: Jak ja mogłam zyć bez tych wszystkich przepisów !
Dziękuję, bardzo mi miło, że do mnie wpadłaś 🙂
Zostań na dłużej koniecznie 🙂
Z pewnością 🙂 :*
Rewelacyjny.
Wygląda nieziemsko i mega apetycznie! Świetna inspiracja. Pozdrawiam
Jaką średnice ma blacha na której został zrobiony sernik??
Zaraz przed listą składników wspomniałam o tym 🙂 21-22 cm 🙂
Sernik wygląda i smakuję pysznie 🙂 ale mam pytanie, piekarnik ustawićz termoobiegiem czy na zwykłe grzanie ???
Zwykłe góra-dół 🙂
witam, mam pytanko: czy mogę ciasteczka digestive zastąpić zwykłymi herbatnikami?
pozdrawiam, Kasia 🙂
Tak 🙂
a czy zamiast mąki budyń można dodać?
Można 🙂
Witaj kochana!
Czy można zrezygnować z tych ciasteczek, by byl sam sernik, bez spodu?
Pozdrawiam
Pewnie, może być też bez spodu 🙂 Pozdrawiam!
Witam,
jaka śmietana kwaśna czy słodka 18% (do masy serowej). Właśnie zaczęłam robić i stoję w miejscu 🙁
Jeśli masz słodką, to może być właśnie taka 🙂 A kwaśna na wierzch
Bajeczny! Piękne zdjęcia i sernik przepyszny 😉 Przepis wybróbowałam 😉
Witam.
Z tego co wyczytałam to jest to przepis na gora-dół, czy można prosić o podpowiedź jak piec z termoobiegiem? Niestety mój piekarnik działa tylko na tej funkcji i na samym dole. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Trzeba zmniejszyć temp. o 10 stopni 🙂 Pozdrawiam!
Czytając powyższe komentarze byłam trochę rozczarowana że większość osób piszących komentarze wypowiada się na temat wyglądu sernika a prawie nikt na temat smaku. Dlatego postanowiłam że po upieczeniu podzielę się swoimi spostrzeżeniami. SERNIK REWELACYJNY!!! Wilgotny, nie za słodki, kremowy, a przede wszystkim bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Na pewno jeszcze nie raz zagości na moim stole.
Powiedzenie, że jemy oczami, najwyraźniej zadziałało 😉 Bardzo dziękuję za przetestowanie przepisu i podzielenie się swoimi odczuciami 🙂 Cieszę się, że smak nie zawiódł. Pozdrawiam serdecznie!
Wyszedl poprosu poprostu boskiiiiiiiii /piękny a równocześnie obłędnie pyszny/
Polecam.
Wczoraj zrobiony, tylko do sera dałam 30% śmietanę, a na wierzch 12%.
Pieczone wg wskazówek przepisu, wspaniała i idealna receptura.
Nie miałam ciastek, więc zrobiłam kruche i wcześniej podpiekłam.
Robiłam na Wielkanoc wg przepisu najpopularniejszej blogerki i jednej z pierwszych z przepisami (wszyscy wiedzą, o kim mowa;-)), ale nie wyszło tak idealne, jak tu.
Brawo Ty:-)
Bardzo się cieszę, że przepis spełnił oczekiwania i polecam się na przyszłość 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Zrobilam Rewelacja Pyszny Boski Polecam wszystkim serdecznie Moi goście byli zachwyceni Podalam z sosem truskawkowym Mega Będzie już stałym bywalcem na moim stole Pozdrawiam
Bardzo się cieszę! 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Trafiłam na ten przepis 3 lata temu i od tego czasu upiekłam masę wariacji na jego temat. A to z górą posmarowaną Lemon Curd, a to ze słonym karmelem i orzeszkami, udekorowany bitą śmietaną i letnimi owocami czy z bezową czapą. Zawsze wychodzi idealny i wybacza nawet najmniej współpracujący piekarnik na świecie. Ba, poradził sobie z nim mój mąż, którego talent kulinarny kończy się na ugotowaniu wody w czajniku. A do tego sam w sobie jest przepyszny, kremowy, niezbyt słodki. Zresztą jak prawie wszystko, co znalazłam na Twoim blogu jest po prostu strzałem w dziesiątkę 🙂
Bardzo miło jest mi czytać takie komentarze 🙂 Przesyłam pozdrowienia! 🙂
Mnóstwo komentarzy dotyczących wyglądu, w końcu znalazłam jeden czy dwa które mówią o efekcie. Wyglądem rzeczywiście zachwyca. Ale smakiem jeszcze bardziej!
Naczekałam się na niego aż się zrobi ale szczerze powiem – dawno nie jadłam tak idealnego sernika najlepszy! A w dodatku zrobiłam go sama
Witam
36% śmietana czy Śmietanka?
Śmietanka 36,30% lub kwaśna śmietana 12,18%.
Teraz w czasie koronawirusa, więcej ochoty na eksperymenty kulinarne i zrobię po raz wtóry z Twojego przepisu, tym razem podam z lemon card. Myślę, że to będzie dobre połączenie. Brawa za idealną recepturę.