Nie sądziłam, że placuszki przygotowane wyłącznie na bazie płatków owsianych, banana i jajek mogą smakować tak dobrze! Obawiałam się czy czasem przy smażeniu nie pojawią się problemy z obracaniem placuszków (w końcu ich skład jest mocno minimalistyczny), ale wszystko poszło gładko 🙂 Z podanych proporcji wychodzi 8 placuszków (porcja na 2 osoby), więc jeśli macie w domu prawdziwych łakomczuchów należy podwoić składniki.
Placuszki bananowe z płatami owsianymi (bez mąki)
50 g płatków owsianych górskich
2 jajka
1 dojrzały banan
szczypta sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki cynamonu
Do podania:
cukier puder (opcjonalnie), syrop klonowy, owoce
Piękne zdjęcia! Placuszki uwielbiam, dzisiaj jedliśmy wersję z dynią i jabłkiem. Nie jemy jajek, więc Twojej nie spróbuję, ale wyglądają pysznie 🙂
czy muszą to byc płatki owsiane górskie? czy moga byc inne owsiane? 🙂
Mogą być też inne 🙂
Czy platki muszą byc wczezniej ugotowane czy takie sypkie?
Sypkie
W blenderze robić masę?