Święto zakochanych zbliża się wielkimi krokami, więc może by tak zaplanować i przygotować dla swojej drugiej połówki pyszne, pięknie podane śniadanie do łóżka? Taki słoiczek można też zakręcić i zabrać ze sobą na wynos do pracy, gdy nie mamy czasu na wylegiwanie się w łóżku (w tym roku walentynki wypadają niestety w środku tygodnia). Moja propozycja śniadania dla dwojga to truskawkowo-kokosowa granola, którą podałam z jogurtem naturalnym i gęstym koktajlem. Możecie przygotować go z dowolnych czerwonych owoców (także mrożonych).
Śniadanie dla dwojga z truskawkowo-kokosową granolą
Truskawkowo-kokosowa granola:
300 g płatków owsianych górskich
3/4 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki orzechów włoskich (posiekanych)
1/3 szklanki ziaren słonecznika
3 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki miodu
3 łyżki nasion chia
20 g płatków kokosowych
30 g liofilizowanych truskawek
Do podania:
jogurt naturalny + dowolny, gęsty koktajl z czerwonych owoców (np. ten kokosowo-truskawkowy) + czerwone owoce do ozdoby (np. granat, truskawki, czerwona porzeczka, maliny)
Czas wykonania:
50
Olej kokosowy roztapiamy z miodem. Dodajemy do płatków owsianych, wiórków kokosowych, orzechów włoskich, ziaren słonecznika i nasion chia. Mieszamy starannie. Wykładamy następnie równomierne na dużą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 30-40 minut w temp. 160 stopni (mieszając co ok. 10-15 minut, by granola równo się upiekła). Studzimy w uchylonym piekarniku. Na koniec do wystudzonej granoli wsypujemy płatki kokosowe i liofilizowane truskawki (posiekane na mniejsze kawałki). Przesypujemy granolę do puszki lub słoika.
Do dwóch słoiczków na dno wsypujemy kilka łyżek naszej truskawkowo-kokosowej granoli. Pokrywamy ją następnie jogurtem naturalnym (ilość według uznania), a na koniec wlewamy gęsty koktajl z czerwonych owoców. Ozdabiamy owocami (np. granatem, truskawkami, malinami, czerwonymi porzeczkami). Apetyczne śniadanie dla dwojga gotowe – smacznego!
Wygląda pysznie! :]