Czasami koktajle na bazie “zwykłego” mleka, truskawek czy bananów mogą się znudzić. Ja miałam taką chwilę i zdecydowałam się sięgnąć w zastępstwie po mleczko kokosowe 🙂 To był dobry wybór – choć nie należę do szczególnych miłośników kokosowych smaków, koktajl mi wyjątkowo smakował 🙂 Nie mam pojęcia, który to już przepis z rzędu z użyciem truskawek, ale korzystam, póki są 🙂
Składniki (na 3 porcje)*:
400 ml mleczka kokosowego (1 puszka)
1 banan
500 g truskawek
1 łyżka miodu
1/4 szklanki “zwykłego” mleka (opcjonalnie, gdyby koktajl był zbyt gęsty)* schłodzone wcześniej w lodówce
1 łyżka miodu
1/4 szklanki “zwykłego” mleka (opcjonalnie, gdyby koktajl był zbyt gęsty)* schłodzone wcześniej w lodówce
Owoce myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. W blenderze umieszczamy mleko kokosowe, truskawki, banana, miód i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli koktajl byłby zbyt gęsty, dolewamy “zwykłe” mleko i miksujemy. Przelewamy do szklanek bądź kieliszków. Wierzch możemy posypać wiórkami kokosowymi i ozdobić kawałkiem truskawki. Smacznego!
Piękne zdjęcia! Urocze słomki! A deserro pewnie pyszne 🙂
Dziękuję pięknie! 🙂 Pewnie, że pyszne 😉
jak szaleć to szaleć 🙂 koktajl wygląda rewelacyjnie 🙂
Dokładnie koktajl wygląda rewelacyjnie, gdzie można kupić takie ładne słomki:)?
Dzięki! 🙂 Kupiłam tu: http://www.scandiloft.pl/sklep/index.php/papierowe-retro-s.html
😉 Dziękuję, dziękuję, dziękuję! 🙂
Jak pięknie podane… Wspaniałe zdjęcie i na pewno wspaniale smakują 🙂
Na pewno wypróbuję:)