Szybkie ciasto z owocami (bez tłuszczu)

Szybkie ciasto z owocami (bez tłuszczu)

Przepis na to szybkie ciasto z owocami bez dodatku tłuszczu znalazłam w książce Fit słodkości Kingi Paruzel. Jego wykonanie jest banalne – naprawdę dawno nie robiłam tak szybkiego ciasta. Do jego upieczenia najlepiej sprawdzi się tortownica o średnicy 20 cm  (wtedy wysokość jest w sam raz). Ciasto wychodzi wilgotne za sprawą sporej ilości owoców. U mnie są to maliny i jagody, ale inne sezonowe owoce też będą okay. Teraz na targu jest taki wybór, że można kombinować do woli! 🙂

Szybkie ciasto z owocami (bez tłuszczu)

(tortownica 20 cm – nie większa)

2 duże jajka (lub 3 mniejsze)
1/3 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)
skórka starta z 1 małej cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
110 g mąki pszennej pełnoziarnistej
75 ml mleka roślinnego – ja użyłam migdałowego
(można dać też mleko krowie, jeśli możecie takie stosować)
1 szklanka malin i jagód
(u mnie 1/3 szklanki jagód i 2/3 szklanki malin)

Trudność

20%

Czas wykonania:

45

Mąkę przesiewamy, dodajemy cynamon, sól, kardamon i proszek do pieczenia – mieszamy. Jajka miksujemy przez ok. 5 minut razem z cukrem. Następnie dodajemy skórkę z cytryny, mleko – miksujemy do połączenia. Na koniec wsypujemy mieszankę z mąką. Miksujemy. Wsypujemy owoce (kilka odkładamy, by posypać ciasto na wierzchu) i delikatnie mieszamy. Wlewamy do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy, a na wierzch kładziemy odłożone owoce. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 35 minut (do suchego patyczka). Ciasto po schłodzeniu możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego!

źródło: Fit Słodkości, Kinga Paruzel (z moimi zmianami)

ciasto

7 komentarzy

Odpowiedz