Te waniliowe serniczki zniknęły z naszej lodówki naprawdę błyskawicznie. Wszystko za sprawą pysznego kremu na bazie Nutelli, serka mascarpone i śmietanki – po prostu ciężko mu się oprzeć 🙂 Serniczki udekorowałam polskimi truskawkami (w końcu!). Bardzo brakowało mi ich smaku i cieszę się, że z dnia na dzień stają się coraz tańsze. Spodziewajcie się zatem sporej ilości przepisów z ich wykorzystaniem już niebawem 😉
Waniliowe serniczki z kremem z Nutelli
Krem:
Herbatniki miksujemy na pył, dodajemy następnie płynny olej kokosowy albo roztopione masło. Mieszamy. Wykładamy po łyżce na spód serniczków (do papilotek), wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Twaróg miksujemy do połączenia z mąką ziemniaczaną, jajkami, cukrem (lub ksylitolem), ziarenkami wanilii i śmietanką. Wykładamy na przygotowane wcześniej spody. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 150 stopni, na ok. 30 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Mascarpone umieszczamy w misce razem ze śmietanką. Miksujemy do momentu aż uzyskamy gęsty, jednolity krem. Na koniec dodajemy Nutellę i miksujemy do połączenia. Kremem ozdabiamy wystudzone waniliowe serniczki, które dekorujemy następnie truskawkami. Smacznego!
11/2 łyżki czy 1/2 łyżki maki ziemniaczanej :)?
1 i 1/2 łyżki 🙂
Gdzie można kupić takie wolnostojące, sztywne papilotki? 😉
W sklepach internetowych 🙂 Proszę w wyszukiwarkę wpisać “papilotki wolnostojące” – jest ich cała masa 🙂
ile takich serniczkow wychodzi?