Kokosowy pudding chia z musem z mango nadaje się zarówno na szybkie śniadanie, jak i zdrowy deser. Warto wiedzieć, że nasiona chia (szałwia hiszpańska) zawierają więcej kwasów omega-3 niż łosoś atlantycki, są bogatsze w błonnik niż otręby, a nawet mają więcej żelaza niż szpinak. Można naprawdę długo wymieniać ich właściwości. Jednym z wielu plusów nasion chia jest też to, że deser z ich użyciem robi się właściwie sam. Wystarczy wymieszać nasiona np. z ulubionym mlekiem, odstawić na noc do lodówki, a rano dodać ulubione owoce. Pamiętajcie tylko, że dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15 g.
Kokosowy pudding chia z musem z mango
Składniki (2 porcje):
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
2 łyżki miodu
4 płaskie łyżki nasion chia
1 dojrzałe, duże mango
Oraz
borówki lub inne owoce do podania
Mleko kokosowe wymieszać z płynnym miodem. Można dodać też odrobinę wody, jeśli całość jest dla nas zbyt gęsta (ja nie dodawałam, wolę gęsty pudding). Dodać nasionka chia i energicznie wymieszać. Przelać do szklanek, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia zmiksować na gładki mus mango. Wyciągnąć pudding z lodówki i wlać przygotowany mus. Wierzch udekorować owocami (np. borówkami). Smacznego! 🙂
Wygląda prześlicznie 🙂
ten pudding stanowiłby dzisiaj dla mnie idealny deser! 🙂
extra ten pudding:) ślinka cieknie by spróbować:)
Boski! Piękne zdjęcie!
Dziękuję 😉
prześlicznie podany! a w smaku pewnie jeszcze lepszy – na mleczku kokosowym chyba najbardziej mi smakuje 🙂
Przepięknie to wygląda. Zdjęcia jak zawsze rewelacyjne! A czy mogę zapytać, co tutaj posłużyło za tło?
Dziękuję 🙂 To prawda, połączenie kokosowego mleczka, a do tego jeszcze orzeźwiające mango dało pyszny efekt 🙂
Dzięki 🙂 Jasne, to tło winylowe, które kupiłam jakiś czas temu na Allegro 🙂 Jedyne które do czegoś się nadaje, bo np. wydrukowane deski nie wyglądają już tak dobrze 😉
Taki deser po obiedzie, pycha! A do tego jaki ładny.
Mus z mango do mnie przemawia! Kocham ten owoc 🙂
Kocham takie połączenia <3 Robiłam bardzo podobne ostatnio tylko z mlekiem migdałowym. Pyszności!
PS: Piękne zdjęcia!
zastanawiałam się jak wykorzystać większość mango, które zalega w lodówce, a tu proszę:) Wykorzystam pomysł na pewno 😀
zapraszam:)
http://nataszabreakfast.blogspot.gr/
Piękna propozycja, piękne zdjęcia, pięknie, pięknie <3
Serdeczności!!!
ojej, ojej – ale pięknie się prezentuje!
Ja też uwielbiam 😉
🙂 Miło mi!
Piękne zdjęcie)))
Wygląda doskonale 🙂 Smacznie i zdrowo!
Uwielbiam te nasionka 🙂 dziś jadłam na śniadanie 🙂
Piękny 🙂
wygląda obłędnie i pewnie tak też smakuje 🙂
mmm wygląda świetnie, a do tego zdrowy i pewnie smaczny deser! Bardzo ładne zdjęcia, świetne tło 🙂 Pozdrawiam!
nie wiem dlaczego, ale u mnie te 2 warstwy sie polaczyły :((( mleko z nasionami były bardzo rzadkie