Pierwszy raz robiłam batoniki owsiane i muszę przyznać, że są pyszne i stanowią naprawdę idealną, zdrową przekąskę np. na drugie śniadanie. Możecie użyć do nich swoich ulubionych dodatków – ja postawiłam na suszoną żurawinę i orzechy laskowe. Pyszności! 🙂
 
Składniki (na ok. 5 batoników):
2 szklanki płatków owsianych
2 łyżki otrębów owsianych
1/3 szklanki orzechów laskowych
1/4 szklanki ziaren słonecznika
1/2 szklanki suszonej żurawiny
2 łyżki miodu
2 łyżki masła
3 łyżki brązowego cukru
Płatki owsiane, otręby, orzechy i ziarna słonecznika wrzucamy na suchą patelnię i prażymy do momentu aż nabiorą złocistej barwy. Na koniec dorzucamy żurawinę – mieszamy, przesypujemy całość do miski i odstawiamy. Miód, masło i brązowy cukier umieszczamy w garnuszku. Doprowadzamy do zagotowania, a następnie gotujemy jeszcze na małym ogniu przez ok. 2 minuty. Wlewamy do miski z naszą zdrową mieszanką z płatkami owsianymi i starannie łączymy.
Tak przygotowaną masę przekładamy do prostokątnej formy (np. żaroodpornej do zapiekania), wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy (grubość batoników zależy już od Waszych indywidualnych upodobań). Na górę również kładziemy kawałek papieru do pieczenia, a następnie obciążamy masę jakimś cięższym przedmiotem (ja użyłam puszek z kukurydzą :)). Wkładamy do lodówki na minimum godzinę, by masa stwardniała. Po tym czasie możemy ją wyciągnąć i ostrym nożem pokroić w prostokątne batoniki (najlepiej masę wyciągnąć z formy – z łatwością zrobimy to dzięki użyciu papieru do pieczenia – i kroić na desce, a nie bezpośrednio w formie). Smacznego! 🙂

 

23 komentarze

Odpowiedz