Pierwszy raz robiłam batoniki owsiane i muszę przyznać, że są pyszne i stanowią naprawdę idealną, zdrową przekąskę np. na drugie śniadanie. Możecie użyć do nich swoich ulubionych dodatków – ja postawiłam na suszoną żurawinę i orzechy laskowe. Pyszności! 🙂
Składniki (na ok. 5 batoników):
2 szklanki płatków owsianych
2 łyżki otrębów owsianych
1/3 szklanki orzechów laskowych
1/4 szklanki ziaren słonecznika
1/2 szklanki suszonej żurawiny
2 łyżki miodu
2 łyżki masła
3 łyżki brązowego cukru
Płatki owsiane, otręby, orzechy i ziarna słonecznika wrzucamy na suchą patelnię i prażymy do momentu aż nabiorą złocistej barwy. Na koniec dorzucamy żurawinę – mieszamy, przesypujemy całość do miski i odstawiamy. Miód, masło i brązowy cukier umieszczamy w garnuszku. Doprowadzamy do zagotowania, a następnie gotujemy jeszcze na małym ogniu przez ok. 2 minuty. Wlewamy do miski z naszą zdrową mieszanką z płatkami owsianymi i starannie łączymy.
Tak przygotowaną masę przekładamy do prostokątnej formy (np. żaroodpornej do zapiekania), wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy (grubość batoników zależy już od Waszych indywidualnych upodobań). Na górę również kładziemy kawałek papieru do pieczenia, a następnie obciążamy masę jakimś cięższym przedmiotem (ja użyłam puszek z kukurydzą :)). Wkładamy do lodówki na minimum godzinę, by masa stwardniała. Po tym czasie możemy ją wyciągnąć i ostrym nożem pokroić w prostokątne batoniki (najlepiej masę wyciągnąć z formy – z łatwością zrobimy to dzięki użyciu papieru do pieczenia – i kroić na desce, a nie bezpośrednio w formie). Smacznego! 🙂
Fakt, taki batonik to dobry pomysł i prawdziwa przyjemność na śniadanie 🙂
Ależ one cudnie wyglądają! Zdrowe, szybkie i przede wszystkim bardzo smaczne 🙂
baardzo apetyczne, sama kiedyś robiłam batoniki z bakalii i ryżu 🙂
Śniadanie idealne dla mnie 🙂 Żyję w ciągłym biegu – rano nie mam czasu na śniadanie – a takie batoniki uwielbiam. Biorę na drogę i mykam do pracy 😉
Uwielbiam takie batoniki ! Idealne na 2 śniadanko + jogurt naturalny z cynamonem i jestem w niebie 🙂
pyszne, bardzo lubię takie:)
Pyszne i pięknie podane 🙂
Mmm, takie śniadanko to pychota:):) Pozdrawiam!
Racja 🙂 I łączy przyjemne z wartościowym 🙂
Dziękuję! 🙂
Dzięki 🙂 Takich nie próbowałam! 🙂
Zgadza się – taka opcja jest idealne dla żyjących w ciągłym biegu 🙂
Fajna sprawa z tym jogurtem z cynamonem 😉
Dziękuję bardzo! 🙂
są świetne! 🙂
Świetny przepis, fajny bo bez pieczenia ( piekarnik zepsuty ;/) więc dzisiaj zabieram się do robienia !
Dziękuję *-*
http://modowyfreestyle.blogspot.com/
Są pyszne! Ile kalorii ma mniej więcej jeden batonik?
Gdzie przechowywać batoniki? W lodówce czy temp. pokojowej?
Najlepiej w lodówce
Batoniki są przepyszne, robiłam z rożnych przepisów, ale ten pobija je wszystkie 🙂 robiłam je juz kilka razy i na stałe wpisałam w moj magiczny zeszycik z przepisami 🙂 są łatwe, proporcje idealnie podane, smak nieziemski! Pozdrawiam autorkę i dziękuję za przepis.
Cieszę się, że smakują! 🙂 Również pozdrawiam 🙂
Udały się idealnie na świąteczny wiosenny stół! Pozdrawiam!
Bardzo dobre, ale mimo trzymania w lodówce nadal strasznie się łamią i nie są twarde. Nie wiem, gdzie popełniłam błąd.