Witajcie po krótkiej świątecznej przerwie 🙂 Przybywam do Was tym razem z pysznym tortem marchewkowym. Wykonałam go na urodziny taty, które obchodzi podczas świąt. Tort gościom smakował na tyle, że prosili o przepis 🙂 Warto spróbować, jeśli jeszcze takiego nie robiliście.
Składniki (na formę 21-22 cm):
270 g mąki
1 szklanka brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Skórka starta z 2 cytryn
3 jajka
3/4 szklanki oleju
270 g drobno startej marchewki
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Krem:
350 g mascarpone
200 g śmietanki 30 lub 36 proc.
2 łyżki cukru pudru
Skórka starta z 1 cytryny
Oraz:
wiórki kokosowe
marchewki z masy cukrowej
Olej i jajka łączymy rózgą kuchenną. Dodajemy startą marchewkę i skórkę z cytryny – mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, brązowy cukier, cynamon, sól, proszek do pieczenia i sodę. Zawartości obu misek łączymy rózgą kuchenną. Na koniec wsypujemy posiekane orzechy włoskie. Przelewamy masę do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 160 stopni na ok. 60 minut (trzeba sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już dobre). Odstawiamy do ostygnięcia.
Mascarpone i śmietankę miksujemy w jednej misce do momentu uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy na koniec cukier puder i skórkę z cytryny. Miksujemy do połączenia. Ciasto kroimy na 3 blaty. Pierwszy kładziemy na paterze i wykładamy część kremu, potem drugi blat i znów krem. Resztą kremu pokrywamy górę ciasta i boki. Układamy cukrowe marchewki i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin. Gotowe! 🙂
O rety, wygląda doskonale! 🙂
Wygląda nieziemsko! Uwielbiam Twoje zdjęcia 🙂
Ale pięknie i smakowicie wygląda 🙂
Niczego mu nie brak,piękny!
Mógłby mnie ktoś takim obdarować: )
Piękny talerz!
Piękny torcik! Uwielbiam marchewkowce i jak patrzę na Twoje to mam na nie ochotę 🙂
piękny jest! kocham wszelkie marchewkowe wypieki i byłabym w siódmym niebie, gdyby taki właśnie tort pojawił się w moje urodziny 🙂
Wow!
Marchewkowe wypieki uwielbiam 🙂 przyozdobiony jest bosko!
Bardzo apetyczny torcik!
Wow, wygląda cudownie! *.*
Świetny tort!
I teraz mam ochotę na ciasto marchewkowe <3
Sama zrobiłaś marchewki z masy cukrowej czy kupne? 🙂
Przepiękny tort ! Na pewno wypróbuję
Sama, dlatego nie są idealne :))
Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
czy można zrobić go dzień wcześniej czy raczej w tym samym dniu kiedy jest uroczystość…..chodzi mi przede wszystkim o krem…?????
Można spokojnie zrobić go wieczorem przed uroczystością 🙂
Zrobiłam wczoraj na urodziny dla mamy – niesamowity! Bardzo smakował rodzinie, według mnie jeden z najlepszych jakie jadłam. Prosty w wykonaniu, a smakowo obłędny. Tobie dziękuję za przepis, a wszystkim innym gorąco polecam wykonanie go!
Bardzo się cieszę! :))
przepięknie podane, z klasą, wspaniałe zdjęcia z klimatem – jesteś po prostu Artystką !
Pozdrawiam. Aneta
270g startej marchewki ile to jest???
2 spore marchewki 🙂
Pani Paulino,
jak można zrobić takie marchewki?
Proszę o poradę 🙂
Ania
Kupiłam gotową masę cukrową w kolorze pomarańczowym i zielonym, a potem formowałam marchewki podobnie jakbym robiła to z plasteliny 🙂
Tort zrobiłam na urodziny mamy, super przepis! Ciasto wyszło pyszne i bez zakalca. Wszystkim naprawdę bardzo smakowało. Chciałabym prosić o namiary na te piękne abażurowe talerzyki ze zdjęcia, pozdrawiam cieplutko! 🙂
Bardzo się cieszę, że tort się udał 🙂 Niestety już nie pamiętam, gdzie kupiłam te talerzyki 🙁
Można zastąpić orzechy włoskie laskowymi? Próbował ktoś? 🙂
Można 🙂
Na ile osób wystarczy taki torcik? A może ktoś go ważył? 😉
Piękny. Na pewno zrobię. Pytanie mam tylko jak to ciasto przekroic na trzy części żeby mi się rozleciało ?