d1e8b-marchewkowy-tort-1

 

Witajcie po krótkiej świątecznej przerwie 🙂 Przybywam do Was tym razem z pysznym tortem marchewkowym. Wykonałam go na urodziny taty, które obchodzi podczas świąt. Tort gościom smakował na tyle, że prosili o przepis 🙂 Warto spróbować, jeśli jeszcze takiego nie robiliście.

 

Składniki (na formę 21-22 cm):

270 g mąki
1 szklanka brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Skórka starta z 2 cytryn
3 jajka
3/4 szklanki oleju
270 g drobno startej marchewki
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Krem:

350 g mascarpone
200 g śmietanki 30 lub 36 proc.
2 łyżki cukru pudru
Skórka starta z 1 cytryny

Oraz:

wiórki kokosowe
marchewki z masy cukrowej

44fad-tort-marchewkowy

Olej i jajka łączymy rózgą kuchenną. Dodajemy startą marchewkę i skórkę z cytryny – mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, brązowy cukier, cynamon, sól, proszek do pieczenia i sodę. Zawartości obu misek łączymy rózgą kuchenną. Na koniec wsypujemy posiekane orzechy włoskie. Przelewamy masę do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 160 stopni na ok. 60 minut (trzeba sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już dobre). Odstawiamy do ostygnięcia.

Mascarpone i śmietankę miksujemy w jednej misce do momentu uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy na koniec cukier puder i skórkę z cytryny. Miksujemy do połączenia. Ciasto kroimy na 3 blaty. Pierwszy kładziemy na paterze i wykładamy część kremu, potem drugi blat i znów krem. Resztą kremu pokrywamy górę ciasta i boki. Układamy cukrowe marchewki i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin. Gotowe! 🙂

72f6f-marchewkowy-tort-urodzinowy

29 komentarzy

Odpowiedz