Wielkanocna babka pomarańczowa

abc8c-babka-pomaranczowa-wielkanoc

 

Wiecie, że nie pamiętam, kiedy wyszedł mi ostatnio w cieście zakalec? Przygotowanie babki wiąże się jednak za każdym razem z obawą, co będzie, gdy ukroję pierwszy kawałek… Też tak macie? 🙂 Całe szczęście kolejna babka wyszła smaczna i bez nieprzyjemnych niespodzianek przy krojeniu. Tym razem pomarańczowa – szybka w przygotowaniu i równie błyskawicznie znikająca ze stołu. Przepis mogliście znaleźć też w wiosennym wydaniu magazynu Spring Plate.

Składniki:

300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
4 jajka
200 g cukru
200 g miękkiego masła
100 ml soku z pomarańczy
Skórka starta z jednej dużej pomarańczy

Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i sól. Mieszamy całość i odstawiamy. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy następnie stopniowo jajka i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Wsypujemy skórkę z pomarańczy. Na koniec dodajemy na przemian sok i mąkę wymieszaną z proszkiem i solą. Przelewamy ciasto do formy na babkę, wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Pieczemy przez ok. 55 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu możemy polać lukrem. Smacznego! 🙂

b8ac6-babka-wielkanocna

13 komentarzy

Odpowiedz