Dziś przedstawiam Wam “sernik”, który przygotujecie bez użycia sera, a mimo wszystko smakiem i konsystencją bardzo ten tradycyjny sernik przypomina. To taki oszukany “sernik” z jogurtu greckiego. Na dodatek upieczecie go klasycznie w piekarniku 🙂 Zapewne większość wersji z wykorzystaniem jogurtów znacie z serników na zimno. Musicie skusić się też koniecznie na taki (a może taka wersja jest już Wam znana?). Ma delikatną konsystencję i pyszny smak, który świetnie komponuje się z dodatkiem świeżych owoców.
Składniki (tortownica 21 cm):
120 g ciasteczek digestive
50 g masła
800 g gęstego jogurtu greckiego
2/3 szklanki brązowego cukru
4 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Oraz:
400 g truskawek
Ciasteczka kruszymy w melakserze, następnie przesypujemy do miski, dodajemy roztopione masło i łączymy łyżką. Przekładamy na spód tortownicy i wyrównujemy. Wkładamy spód do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 10 minut. Jogurt grecki umieszczamy w misce, dodajemy mąkę, a następnie stopniowo cukier i całość miksujemy. Dorzucamy kolejno jajka, miksując po każdym przez ok. 30 sekund. Na koniec wlewamy ekstrakt. Miksujemy i przekładamy na podpieczony spód. Na dole, pod sernikiem, ustawiamy dużą formę z wrzącą wodą. Zamykamy szybko piekarnik i pieczemy sernik przez 15 minut w temp. 180 stopni, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze przez godzinę. Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia. Ostudzony sernik, zawinięty w folię, wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin. Przed podaniem ozdabiamy truskawkami. Gotowe! 🙂
Ale wspaniale wygląda z tymi truskawkami…
Wygląda nieziemsko, do zrobienia!
Jeszcze lepiej byłoby, gdyby były to polskie truskawki (już nie mogę się doczekać!), chociaż te akurat nie były takie złe (:
Polecam, polecam! 🙂
CUDNY <3 <3
serdeczności!!!
Tapenda
Po prostu piękny 🙂 !
Kocham te talerzyki z Ikei, mam z każdego koloru po 1 szt 😀 <3
Pięknie wygląda, tak delikatnie: )
Wygląda na bardzo lekki i puszysty:)pięknie podany:)
Ślicznie podany, przepysznie wygląda 🙂
wygląda obłędnie!
bardzo apetyczne zdjęcia 🙂
Jak on niesamowicie przepysznie wygląda! Chyba się nie powstrzymam przed próbą zrobienia go! 🙂
Wygląda zjawiskowo. *.*
Pięknie Ci wyszedł ten 'sernik'!
Koniecznie wypróbuję!
Rewelacja!
przepiękny sernik! już wiem, że zabiorę się za taki wypiek z greckiego 🙂
Kolejny Twój przepis, który wyląduje u mnie na stole wielkanocnym ;). Święta z czekoladąutkanę ;D
Piękne zdjęcia, pięknie i smakowicie prezentujący się sernik…:)
Bardzo się cieszę i mam nadzieję, że będzie smakować! :))
Dziękuję bardzo 🙂
Ja mam jeszcze szary 😀 Też je uwielbiam 🙂
Co to za ciastka digestive ?
bo mam zamiar skorzystać z przepisu : )
To pełnoziarniste ciastka dostępne w większych sieciach. Można użyć też zwykłych herbatników 🙂
Witam. Muszę przyznać ze miałaś racje z tym ze jak już raz sie upiecze sernik w kąpieli wodnej to już tylko ta metoda wchodzi w grę 😉 miałam upiec nowojorski ale w końcu wybrałam ten, gdyż sie z mężem odchudzamy i liczyłam na mniejsze wyrzuty sumienia ;). Sernik jest boski. Zamiast truskawek dodałam maliny i biała czekoladę ale i tak był obłędny 😉 pozdrawiam. Oliwia. Ps. Nowojorski i tak upieke za miesiąc na moje 30 urodziny. Taka okazja tego wymaga 🙂
Cieszę się, że metoda się spodobała 🙂 Z malinami i białą czekoladą też musiał super smakować! 🙂 Może niebawem też skuszę się na takie połączenie, bo narobiłaś mi ochoty 🙂
Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Wygląda zachęcająco. Z przepisu wnioskuję, że mogę zrobić go dzień przed podaniem i będzie ok? Serniki robię zawsze minimum dzień wcześniej, najlepiej nawet 2 dni, ale ten jest nietypowy. Co radzisz? 🙂
Tak, dzień wcześniej będzie okay 🙂
Czy forme z masa jogurtowa wstawic do formy z goraca woda i piec sernik ( co wtedy z masa? nie wyplynie przez szpary w tortownicy do wody? ), czy forme z woda wstawic pod sernik ale osobno? bede wdzieczna za odpowiedz,poniewaz nigdy nie pieklam sernika w taki sposob.
Najłatwiej osobno – duża forma z wodą na najniższym poziomie piekarnika, a sernik wyżej 🙂