a5b61-tarta-z-kremem-budyniowym

 

Ta tarta wspięła się bez wątpienia bardzo wysoko w rankingu moich ulubionych 😉 Smakuje wspaniale, a na dodatek pięknie prezentuje się na stole z usypaną górką z malin. Oczywiście inne sezonowe owoce też tutaj się sprawdzą. Jeśli lubicie połączenie kremów budyniowych z owocami na pewno się nie zawiedziecie. Dla mnie to smak lata 🙂

Składniki na kruche ciasto (forma ok. 20 cm):

75 g masła
125 g mąki
Szczypta soli
35 g cukru pudru
1 małe żółtko

Składniki na crème pâtissière:

5 żółtek
500 ml mleka
1 laska wanilii
90 g cukru pudru
40 g mąki ziemniaczanej

Oraz:

250 g malin
Cukier puder do posypania (opcjonalnie)

49b99-tarta-z-budyniem-i-malinami

Mąkę na kruche ciasto przesiewamy, dodajemy cukier puder, sól a następnie pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i całość siekamy nożem. Dodajemy żółtko i wszystko sprawnie zagniatamy (w razie potrzeby można dodać łyżkę zimnej wody). Zawijamy ciasto w folię i wkładamy na ok. 45 minut do lodówki. Po upłynięciu tego czasu rozwałkowujemy ciasto na stolnicy, a następnie przenosimy na formę, odcinając niepotrzebne brzegi wałkiem. Wkładamy formę do lodówki do ponownego schłodzenia na ok. 45 minut. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy kulki ceramiczne lub ryż (by obciążyć ciasto). Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wkładamy ciasto na 15 minut. Po tym czasie usuwamy papier z obciążeniem i pieczemy ciasto jeszcze przez ok. 15-20 minut (do zarumienienia). Odstawiamy do ostudzenia.

Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy ziarenka wanilii i doprowadzamy do zagotowania. W tym czasie w misce ubijamy na jasną masę żółtka z cukrem. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i całość miksujemy. Wlewamy do zmiksowanych z cukrem żółtek powoli wrzące mleko, ciągle miksując. Przelewamy masę ponownie do garnuszka i podgrzewamy całość mieszając ciągle rózgą kuchenną, by nie utworzyły się grudki, a krem nie przypalił. Gdy krem zgęstnieje (po ok. 1 minucie), zdejmujemy z ognia i odstawiamy do częściowego ostygnięcia. Krem wykładamy na kruchy spód, a następnie układamy na wierzchu maliny. Całość można posypać cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce. Smacznego! 🙂

2728d-tarta-z-malinami

19 komentarzy

Odpowiedz