Eton Mess to deser, który przygotowuje się w zaledwie kilka minut, co jednak zupełnie nie ujmuje mu smaku. Publikowałam już przepis na klasyczną wersję z truskawkami, ale ta z malinami jest równie pyszna (a może nawet lepsza?) – słodka śmietanka i bezy idealnie kontrastują ze smakiem malin. Moje przepisy z wykorzystaniem tych owoców możecie znaleźć też w najnowszym numerze magazynu Spring Plate. Polecam zajrzeć, bo znajdziecie w nim wiele inspiracji na przeróżne wakacyjne pyszności (zarówno słodkie, jak i wytrawne).
Składniki na 6 porcji:
500 ml śmietanki 36 proc.
Skórka starta z jednej dużej cytryny
1 ½ szklanki pokruszonych bez
400 g malin
2 łyżki cukru
Maliny zasypujemy cukrem i rozgniatamy delikatnie widelcem. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy skórkę z cytryny i pokruszone bezy – całość mieszamy już łyżką. Przekładamy warstwami do pucharków (śmietanka z bezami, maliny, znów śmietanka itd.). Ozdabiamy malinami i kawałkami bez. Gotowe! 🙂
Wersja malinowa brzmi kusząco! Ten deser robiła tylko w wersji truskawkowej 😉
Magazyn już przeglądałam i widziałam Twoje słodkie cuda 🙂 Strasznie lubię takie desery ze słoika – pięknie je sfotografowałaś 🙂
Ślicznotki w słoikach: )
przyznam, że nie jadłam jeszcze tego deseru, ale patrząc na Twój, tak pięknie podany, nie mogę długo zwlekać z spróbowaniem – cudny! 🙂
Przepiękna stylizacja, przyjemnie popatrzec 🙂
Wygląda przepysznie 🙂
Cudo…wyglada obłędnie dobrze 😉
uwielbiam 🙂