Gdy za oknem piękna i upalna pogoda nie mamy ochoty (i siły) na uruchamianie piekarnika. Sięgamy wtedy najczęściej po szybkie desery (najlepiej z dodatkiem sezonowych owoców), które chłodzimy w lodówce. W miniony weekend przygotowałam właśnie taki błyskawiczny deser – tiramisu z dodatkiem soczystych truskawek, bez których nie wyobrażam sobie ostatnio ani jednego dnia 🙂 Deser możecie podać w pucharkach albo w większej formie i nakładać porcje łyżką.

Tiramisu z truskawkami (przepis bez jajek)

Składniki (mi starczyło na formę ok. 20 cm i dwa pucharki):

350 g mascarpone

200 g śmietanki 30 proc.

1 1/2 łyżki cukru pudru

200 g biszkoptów (podłużnych)

ok. 300 g truskawek

1/2 szklanki mocnej, schłodzonej kawy + 1 łyżka likieru Amaretto

kakao (lub starta czekolada)

Mascarpone umieszczamy w misce, dodajemy śmietankę i całość miksujemy do momentu uzyskania gęstego kremu. Na koniec dodajemy cukier puder (miksujemy do połączenia). Biszkopty moczymy z obu stron w kawie, połączonej z likierem Amaretto (krótko, by się nie rozpadały). Układamy biszkopty na dnie pucharków (lub formy). Następnie wykładamy część kremu, a potem jedną warstwę cienkich plasterków truskawek. Dalej analogicznie tworzymy kolejne warstwy (do wykorzystania składników, kończąc ostatnią warstwę na kremie). Wkładamy deser do lodówki do schłodzenia (najlepiej na kilka godzin). Przed podaniem posypujemy kakao (albo startą czekoladą) i ozdabiamy kawałkami truskawek. Smacznego!

3abed-tiramisu-z-truskawkami-bez-jajek

4 komentarze

Odpowiedz