Kasza jaglana na słodko ostatnio często pojawia się u mnie na śniadanie. Dziś przedstawię Wam zdecydowanie moją ulubioną wersję. Jaglanka z dodatkiem mleka kokosowego, do tego konfitura wiśniowa i prażone płatki migdałowe – czy może być lepiej? Przygotowana kasza jest kremowa i świetnie smakuje w połączeniu z soczystymi wiśniami. Całość można opcjonalnie dosłodzić miodem, ale dla mnie jest w sam raz bez jego dodatku. A z czy Wy najczęściej podajecie kaszę jaglaną?
Składniki (3 porcje):
200 g kaszy jaglanej
500 ml mleka (zwykłego) lub wody*
250 ml mleka kokosowego
20 g płatków migdałowych
1/2 małego słoiczka konfitury wiśniowej
* Można też użyć 250 ml wody i 250 ml mleka kokosowego
Kaszę płuczemy na sitku w zimnej, a potem wrzącej wodzie, pozbywając się w ten sposób goryczy. Wsypujemy do garnuszka i zalewamy mlekiem (zwykłym) lub wodą. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka (ok. 15 minut). Po tym czasie zalewamy kaszę mlekiem kokosowym (ilość można dostosować do preferowanej konsystencji – mi odpowiada 250 ml), mieszamy i przekładamy do miseczek. Podajemy z konfiturą z wiśni i posypujemy migdałami, podprażonymi na suchej patelni. Smacznego!
Na śniadanie jest niezastąpiona 🙂
Śniadanie idealne, dawno nie robiłam 🙂 Pozdrawiam 🙂
I ja się nią ostatnio zajadam jak szalona! Jedna z moich ulubionych kasz 🙂
jaglanka na słodko i z wiśniami… to musiało być pyszne!
pyszne rozpoczęcie dnia 🙂
kasza jaglana jest niezastąpiona i zdecydowanie najbardziej smakuje mi w wersji kokosowej 🙂
uwielbiam połączenie wiśni i kokosu <3
Z taką miseczką z rana dzień od razu staje się lepszy 🙂
Kasza jaglana jest u mnie ostatnio na tapecie, ale nie mam na nią pomysłów właśnie. Na razie jadłam tylko po prostu z mlekiem i bananem 🙂
Wygląda znakomicie! 🙂
Idealny pomysł na nieśpieszne śniadanie!
Taka jaglanka na śniadanie – i dzień staje się lepszy 😉
Właśnie się objadam:) Bajecznie smaczna
Zazdroszczę! 😉
Nie przepadam za kaszą, jednak w tej wersji bym się skusiła.
Pozdrawiam