81e27-jaglanka-kokosowo-wisniowa

 

Kasza jaglana na słodko ostatnio często pojawia się u mnie na śniadanie. Dziś przedstawię Wam zdecydowanie moją ulubioną wersję. Jaglanka z dodatkiem mleka kokosowego, do tego konfitura wiśniowa i prażone płatki migdałowe – czy może być lepiej? Przygotowana kasza jest kremowa i świetnie smakuje w połączeniu z soczystymi wiśniami. Całość można opcjonalnie dosłodzić miodem, ale dla mnie jest w sam raz bez jego dodatku. A z czy Wy najczęściej podajecie kaszę jaglaną?

Składniki (3 porcje):

200 g kaszy jaglanej
500 ml mleka (zwykłego) lub wody*
250 ml mleka kokosowego
20 g płatków migdałowych
1/2 małego słoiczka konfitury wiśniowej

* Można też użyć 250 ml wody i 250 ml mleka kokosowego

Kaszę płuczemy na sitku w zimnej, a potem wrzącej wodzie, pozbywając się w ten sposób goryczy. Wsypujemy do garnuszka i zalewamy mlekiem (zwykłym) lub wodą. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka (ok. 15 minut). Po tym czasie zalewamy kaszę mlekiem kokosowym (ilość można dostosować do preferowanej konsystencji – mi odpowiada 250 ml), mieszamy i przekładamy do miseczek. Podajemy z konfiturą z wiśni i posypujemy migdałami, podprażonymi na suchej patelni. Smacznego!

62263-jaglanka

14 komentarzy

Odpowiedz