Efektowna wersja tiramisu – zamiast kawy z dodatkiem zielonej herbaty matcha. Środkową warstwę posypałam dodatkowo pudrem z liofilizowanych malin. W sezonie letnim można użyć oczywiście świeżych malin, będą tu idealnie pasować.

Składniki (na 4 słoiki):

2 jajka
250 g mascarpone
70 g cukru pudru
szczypta soli
1 łyżka rumu
2 łyżeczki zielonej herbaty matcha + ok. 125 ml wody (woda w temp. ok. 80 stopni)
1/2 paczki podłużnych biszkoptów
oraz:
zielona herbata matcha do posypania warstw + pistacje/płatki róży do dekoracji
puder z liofilizowanych malin (opcjonalnie, ewentualnie świeże maliny)
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę. Dodać łyżkę rumu oraz mascarpone. Zmiksować do momentu otrzymania gładkiej masy. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Ubite białka dodać do przygotowanej wcześniej masy i całość połączyć już delikatnie łyżką. Włożyć do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników. Przy pomocy spieniacza do mleka połączyć matchę z wodą. Biszkopty połamać na pół i moczyć z dwóch stron w wodzie z matchą. Układać warstwy w słoiczkach – najpierw biszkopty, potem masa z dodatkiem mascarpone, a następnie posypać całość matchą (za pomocą sitka). Potem środkowa warstwa: znów biszkopty, masa z mascarpone, a potem posypać całość pudrem z liofilizowanych malin (w sezonie można dodać świeże maliny). I ostatnia warstwa – biszkopty, masa z mascarpone. Tak przygotowane słoiki schłodzić kilka godzin w lodówce. Przed podaniem posypać całość matchą, pistacjami i ewentualnie płatkami róży.

Odpowiedz