Gdy tylko zobaczyłam idealnie ułożone kawałki rabarbaru na tym zdjęciu na Instagramie, od razu wiedziałam, że podobny, rabarbarowy wzór wyląduje też na mojej tarcie, bo prezentuje się genialnie! Najlepiej do wykonania ciasta użyć różowych łodyg rabarbaru o podobnej szerokości (w razie potrzeby grubość rabarbaru można ewentualnie skorygować nożem, by wszystkie kawałki były w miarę równe). Wykorzystałam sprawdzony wielokrotnie przepis na kruche ciasto, a do tego dołożyłam pyszny krem migdałowy. Może skusicie się i zrobicie tę tartę na weekend? 🙂
Tarta z rabarbarem i kremem migdałowym
Składniki:
Suche składniki na kruche ciasto (tj. mąkę, cukier puder i sól) umieszczamy w misce i łączymy. Dodajemy masło i siekamy nożem. Wlewamy jajko i całość sprawnie zagniatamy. W razie potrzeby dodajemy łyżkę zimnej wody. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na ok. 45 minut do schłodzenia (lub na krócej do zamrażarki). Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przenosimy na formę do tarty i odcinamy wałkiem niepotrzebne brzegi. Nakłuwamy ciasto na dnie widelcem i wkładamy ponownie do schłodzenia do lodówki (na ok. 15-20 minut). Po tym czasie na ciasto kładziemy kawałek papieru do pieczenia i wysypujemy np. ryż albo fasolę. Wkładamy ciasto do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze przez 10-15 minut (aż ciasto lekko się zarumieni). Wyciągamy ciasto i przygotowujemy nadzienie.
Masło ucieramy z cukrem do momentu aż masa będzie jasna. Dodajemy następnie jajka oraz skórkę z cytryny – miksujemy. Na koniec wsypujemy jeszcze zmielone migdały i mąkę pszenną. Łączymy. Tak przygotowaną masę przekładamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy kawałki rabarbaru, wymieszane z cukrem trzcinowym – można zrobić to tak regularnie, jak ja albo bardziej niedbale – na pewno obie wersje wyjdą pyszne! 🙂 Wkładamy ponownie tartę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i całość pieczemy przez ok. 40 minut (aż zobaczymy, że nadzienie zacznie się rumienić). Smacznego!
Skusiłaś mnie i właśnie piekę to cudowne ciasto mam takie pytanie: tarta zaczyna mi się już spiekać a jak zajrzalam pod rabarbar to masa jest płynna. Czy tak powinno być?
Można przykryć folią aluminiową jeśli zbyt szybko zaczęła się rumienić 🙂