Wiosna w końcu zawitała do nas na dobre, więc powoli w odstawkę idą wszelkie cięższe ciasta. Czas na owoce! Ten sernik na zimno to ostatnio ulubieniec mojej rodziny – dokładkom nie ma końca 😉 Spód z herbatników pełnoziarnistych, masa serowa z dodatkiem nasion chia i warstwa musu owocowego, który można przygotować z malin lub truskawek (mrożone oczywiście też wchodzą w grę – trzeba się w końcu pozbyć ostatnich zapasów przed sezonem letnim). Polecam na weekend!
Sernik na zimno z nasionami chia
(tortownica ok. 22 cm)
Herbatniki miksujemy na pył i łączymy z roztopionym masłem. Wykładamy na spód tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy żelatynę (ja używam takiej w listkach). Postępujemy zgodnie z wskazówkami na opakowaniu. Twaróg miksujemy ze śmietanką i cukrem pudrem do połączenia składników. Wsypujemy nasiona chia, a na koniec masę łączymy z żelatyną. Wyciągamy przygotowany wcześniej spód z lodówki i przekładamy na wierzch masę serową. Wkładamy do lodówki do stężenia.
Galaretkę przygotowujemy w 250 ml gorącej wody (czyli dajemy połowę mniej wody niż zalecają na opakowaniu). Całkowicie studzimy. Truskawki lub maliny miksujemy na gładki mus. Łączymy zmiksowane owoce z galaretką. W razie potrzeby dosładzamy łyżką cukru pudru. Tak przygotowaną masę delikatnie przekładamy na wierzch sernika. Ponownie wkładamy do lodówki, by ostatnia warstwa stężała. Przed podaniem możemy udekorować świeżymy owocami. Smacznego!
Cudnie wygląda 🙂
Za mną też już zaczęły “chodzić” serniki na zimno 🙂
wygląda rewelacyjnie 😀
Witam!
Ile użyć łyżeczek zwykłej, sypkiej żelatyny?
teoretycznie 1 łyżeczka żelatyny w proszku = 1 listek żelatyny
Witam!
Zrobiłam ten sernik i wyszedł fenomenalny! Do galaretki wrzuciłam mrożone maliny- by szybciej się ścięła a na spód użyłam zwykłych kakaowych herbatników, bo takie miałam akurat w domu. Zamiast zwykłego twarogu użyłam koziego- bo taki akurat miałam 🙂 . Sernik był zachwycający, pyszny, godny powtórzenia w jakiejkolwiek innej wariacji składników- grunt to inwencja twórcza! Róbcie ten sernik w wakacyjne upały, cudownie chłodzi, orzeźwia i syci. Moja rodzina jadła go na śniadanie i wszyscy byli zgodni, że to najlepsza opcja śniadaniowa w ostatnich upalnych porankach. POLECAM.
Czy chia napecznieje? Chyba nie… Zrobiłam wg przepisu i coś mi nie pasuje …