Sernik, który pokocha każdy miłośnik czekolady! Wychodzi niezwykle mazisty, a kwaśny smak malin przełamuje maksymalną, czekoladową rozkosz. Do jego wykonania z powodzeniem można użyć mrożonych malin (nie ma nawet potrzeby ich rozmrażania – prosto z zamrażarki dodajemy je do masy serowej). Wyjątkowo użyłam prostokątnej blaszki, ale okrągła o wymiarach ok. 23 cm też się sprawdzi. Polecam upiec na zbliżające się święta!

Bezglutenowy sernik czekoladowy z malinami

Składniki
Spód:
140 g herbatników gf
50 g masła
1 łyżka kakao
Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego
1/3 szklanki cukru
4 jajka
1 opakowanie budyniu czekoladowego gf (lub 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka kakao)
1/3 szklanki śmietanki 30%
270 g mleka zagęszczonego słodzonego
200 g czekolady (gorzkiej, można użyć też deserowej)
125 g malin (można dodać mrożone)
Oraz:
100 g czekolady (gorzkiej, deserowej)
100 ml śmietanki 30%
maliny do dekoracji (ilość wg uznania) oraz starta czekolada

Trudność

40%
Czas wykonania:

90
Herbatniki razem z kakao miksujemy na pył. Dodajemy roztopione masło i mieszamy. Wykładamy na spód tortownicy, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia – wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Twaróg miksujemy kolejno z budyniem czekoladowym (proszkiem), cukrem, jajkami, śmietanką, mlekiem skondensowanym i roztopioną czekoladą (może być delikatnie ciepła) – tylko do połączenia się składników. Połowę masy wykładamy na przygotowany wcześniej spód. Następnie na powierzchni masy układamy maliny, a potem pozostałą masę serową. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 150 stopni, na 70 minut (najlepiej sernik piec z kąpieli wodnej). Uchylamy drzwiczki i zostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Śmietankę na polewę podgrzewamy do momentu wrzenia. Ściągamy z gazu i wrzucamy od razu połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Mieszamy, a następnie tak przygotowaną polewą ozdabiamy sernik. Można go dodatkowo posypać startą czekoladą i podawać ze świeżymi malinami. Koniecznie wcześniej schłodzić w lodówce. Smacznego!

2 komentarze

Odpowiedz