Tylko z jajek, mąki, mleka i odrobiny cukru można wyczarować w kuchni tyle smacznych rzeczy! Dutch baby to pieczony naleśnik, który przygotujemy właśnie z tych składników. Możemy dodać też odrobinę ekstraktu z wanilii, cynamonu (w wersji jesienno-zimowej i podać przykładowo z musem jabłkowym) albo np. skórkę cytrynową, by wzbogacić smak. Dutch baby bardzo efektownie rośnie w piekarniku (nie zdziwcie się – naprawdę mocno!), po czym stopniowo opada po wyciągnięciu. Podajemy koniecznie z owocami!
Dutch baby, czyli pieczony naleśnik
Włączyć piekarnik i nastawić temp. 200 stopni. Włożyć do piekarnika od razu niewielką patelnię żeliwną, by odpowiednio się nagrzała. W tym czasie zmiksować mąkę, mleko, jajka, szczyptę soli oraz ekstrakt z wanilii na jednolitą masę.
Ostrożnie wyciągnąć z piekarnika mocno nagrzaną patelnię. Od razu dodać łyżkę masła – rozprowadzić, by pokryło nie tylko spód, ale też boki patelni. Gdy masło się rozpuści, wlać naleśnikową masę i włożyć patelnię do piekarnika. Piec w temp. 200 stopni przez ok. 20 minut (ciasto mocno wyrośnie, a po wyciągnięciu będzie stopniowo opadać). Oprószyć cukrem pudrem i podawać np. z ulubionymi owocami. Smacznego!
Jej jej ale to pięknie wygląda <3 no muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem! <3
W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: https://bitasmietanka.blogspot.com <3