Gdyby na bezludną wyspę mogła zabrać tylko jedno ciasto, wybrałaby właśnie to – lekkie, cytrynowe i pyszne – taki opis można przeczytać przy przepisie na cytrynowe ciasto z makiem, który znalazłam w książce “Słodko” Yotama Ottolenghiego i Helen Goh. Do jego wykonania potrzebujemy skórki z trzech cytryn, więc ciasto wychodzi naprawdę aromatyczne. Jest też wilgotne i przede wszystkim błyskawiczne w wykonaniu – czego chcieć więcej? No może jeszcze, do pełni szczęścia, kubka ulubionej herbaty 🙂
Ciasto cytrynowe z makiem
Jajka zmiksować razem z cukrem do uzyskania jasnej masy (wystarczy ok. 2 minuty). Dodać śmietankę i miksować jeszcze przez ok. 2 minuty. W rondelku roztopić masło, dodać mak i skórkę z cytryny – odstawić. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać łopatką. Następnie wlać masło z dodatkami i ponownie połączyć. Przełożyć do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 50 minut (do suchego patyczka). W misce wymieszać cukier puder z sokiem cytrynowym. Polać ciasto cytrynowe.
źródło: Słodko, Yotam Ottolenghi, Helen Goh

