Brownie z lodami i truskawkami

Brownie z lodami i truskawkami

To już ten moment, ten czas, na który wszyscy z niecierpliwością czekają – na straganach pojawiły się pierwsze polskie truskawki! Podane z pysznymi lodami i jeszcze ciepłym, wilgotnym kawałkiem czekoladowego ciasta sprawią, że od razu dzień stanie się po prostu lepszy 🙂 Brownie zaserwowałam z czekoladowymi lodami Dione z dodatkiem syropu klonowego. Nie wiedziałam, że w Biedronce można dostać nie dość, że lody z dobrym składem (mleko pełne, śmietanka, belgijska czekolada, orzechy itd.), to jeszcze zwróćcie uwagę na to, jak piękne mają opakowania.

Brownie z lodami czekoladowymi i truskawkami

Składniki:

200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
4 jajka
170 g cukru
1 łyżka kakao
50 g mielonych migdałów
70 g mąki
szczypta soli
Oraz:
Lody (u mnie Dione – czekolada z klonowym syropem)
Truskawki (ilość wg uznania)
Polewa czekoladowa (opcjonalnie)
 

Trudność

30%
Czas wykonania:

50

Masło umieszczamy w garnuszku i roztapiamy. Ściągamy z gazu i od razu wrzucamy do masła gorzką czekoladę (posiekaną na mniejsze kawałki). Mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę. Studzimy. Jajka miksujemy razem z cukrem. Wlewamy stopniowo przygotowaną wcześniej masę maślano-czekoladową i dalej miksujemy. Wsypujemy połączone ze sobą suche składniki, czyli mielone migdały, mąkę, kakao i sól. Łączymy. Przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 170 stopni, na ok. 35-40 minut. Brownie podajemy z lodami i truskawkami. Można polać też polewą czekoladową. Smacznego!

Przepis powstał we współpracy z marką Dione.

2 komentarze

Odpowiedz