Wiosna oficjalnie do nas zawitała, a święta również już niebawem! Czas więc powoli na nowe, wielkanocne inspiracje. Te ciasteczka planowałam zrobić już od jakiegoś czasu – prawda, że wyglądają przeuroczo? 🙂 W końcu kupiłam potrzebną foremkę i zabrałam się za opracowanie przepisu. Tak jak widzicie na zdjęciach, ciasto nie rozpływa się podczas pieczenia – kształt zajączków jest idealnie zachowany, a na tym bardzo mi zależało. Moje wielkanocne zajączki w łapkach trzymają migdały, ale dobrym pomysłem może być też kostka ulubionej czekolady albo np. duże M&M’sy.

Zajączki z migdałami – kruche ciasteczka bez glutenu

180 g mieszanki mąk bezglutenowych
(u mnie 100 g mąki jaglanej, 50 g mąki ryżowej oraz 30 g mąki kukurydzianej)
50 g cukru pudru (lub innej substancji słodzącej)
1 jajko
120 g masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
garść migdałów
zajaczki-z-migdalem
Mieszankę mąk bezglutenowych i cukier puder dokładnie przesiewamy. Mieszamy, a następnie dodajemy zimne masło. Siekamy starannie nożem. Wlewamy potem ekstrakt z wanilii i jajko. Całość sprawnie zagniatamy (w razie potrzeby dosypujemy więcej mąki lub dodajemy odrobinę zimnej wody), zawijamy ciasto w folię i wkładamy na ok. godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto należy rozwałkować (ciasto można umieścić między dwoma arkuszami folii, by nie przyklejało się do blatu), a następnie wykrawać kształty zajączków, umieszczać na środku po jednym migdale i zaklejać “łapkami”. Za pomocą wykałaczki zrobić oczy i nosek.
Należy pamiętać o tym, że ciasto musi być dobrze schłodzone, więc w razie potrzeby (gdyby zaczęło robić się zbyt miękkie) można je włożyć na chwilę do zamrażarki (np. w czasie pieczenia pierwszej tury ciasteczek). Zajączki pieczemy w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni, przez ok. 10-12 minut. Gdy tylko zobaczymy, że uszy zajączków zaczynają się rumienić, możemy ciasteczka już wyciągać. Studzimy na kratce. Wielkanocne zajączki gotowe! 🙂
ciasteczka-kruche-bez-glutenu

 

2 komentarze

Odpowiedz