Na blogu do tej pory ukazały się przepisy na pieczone donaty na bazie ciasta drożdżowego i smażone oponki z dodatkiem twarogu. Poprzednie receptury nie wymagały posiadania specjalnej blaszki do donatów. Jeśli będziecie chcieli skorzystać z dzisiejszego przepisu na donaty czekoladowe, taka blaszka tym razem będzie konieczna. Ciasta nie będziemy bowiem rozwałkowywać, a nakładać za pomocą rękawa cukierniczego (lub po prostu łyżką). W składnikach na czekoladowe donaty nie znajdziecie białego cukru, a w polewie nie ma ani masła, ani słodkiej śmietanki (powstała na bazie mleczka kokosowego). Powiedzmy więc, że przepis jest nieco odchudzony 😉 Z podanych proporcji wychodzi ok. 6-7 donatów (moja blaszka była właśnie na 6 sztuk), więc jeśli chcecie upiec ich więcej, polecam podwoić ilość składników.
Donaty czekoladowe z płatkami kokosowymi
(bez cukru, masła, śmietanki, drożdży)
Składniki (6-7 sztuk):
Wyglądają pysznie, wszystkie skladniki mam to chyba wypróbuję! 🙂
Z chęcią wypróbuje przepis ale mam pytanie: Czy mogę zastąpić maślankę jogurtem naturalnym?
Myślę, że można 🙂
Świetne połączenie, muszą smakować wspaniale 🙂
Obłędne zdjęcia! Mogłabyś zrobić z nich wizytówkę bloga 🙂 Przepis jest bardzo prosty, może niedługo go wypróbuję 🙂
Bardzo dziękuję <3
Jak zamienić ksylitol na cukier żeby nie było za słodko? Ile dać mniej więcej?:)
Same zdjęcia spowodowały u mnie mega burczenie w brzuchu – to wygląda obłędnie!!! <3
🙂 Miło mi!
Donaty wyszły pyszne, ładnie wyrosły 🙂 zrobiłam od razu z podwójnej porcji, bo na zdjęciu wyglądają smakowicie :D. dolałam trochę więcej maslanki niż napisano w przepisie. Pozdrawiam 🙂