Na blogu do tej pory ukazały się przepisy na pieczone donaty na bazie ciasta drożdżowego i smażone oponki z dodatkiem twarogu. Poprzednie receptury nie wymagały posiadania specjalnej blaszki do donatów. Jeśli będziecie chcieli skorzystać z dzisiejszego przepisu na donaty czekoladowe, taka blaszka tym razem będzie konieczna. Ciasta nie będziemy bowiem rozwałkowywać, a nakładać za pomocą rękawa cukierniczego (lub po prostu łyżką). W składnikach na czekoladowe donaty nie znajdziecie białego cukru, a w polewie nie ma ani masła, ani słodkiej śmietanki (powstała na bazie mleczka kokosowego). Powiedzmy więc, że przepis jest nieco odchudzony 😉 Z podanych proporcji wychodzi ok. 6-7 donatów (moja blaszka była właśnie na 6 sztuk), więc jeśli chcecie upiec ich więcej, polecam podwoić ilość składników.

Donaty czekoladowe z płatkami kokosowymi

(bez cukru, masła, śmietanki, drożdży)

Składniki (6-7 sztuk):

1 szklanka mąki pszennej (ok. 140 g)
1/3 szklanki ksylitolu (70g)
1/4 szklanki kakao (25 g)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
3/4 szklanki maślanki
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki oleju kokosowego
Polewa:
50 g czekolady (gorzkiej lub deserowej)
60 g mleka kokosowego (dobrej jakości)
czekoladowe-donaty
Mąkę i kakao przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli i ksylitol. Mieszamy. W drugiej misce umieszczamy jajko, płynny olej kokosowy, maślankę i ekstrakt z wanilii. Łączymy rózgą kuchenną. Do mokrych składników dodajemy suche i całość mieszamy. W razie potrzeby dodajemy więcej maślanki, ale ciasto ma mieć nieco gęstszą konsystencję niż klasyczne ciasto np. na muffiny. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nią dołki w blaszce do donatów (do ok. 3/4 wysokości), wysmarowanej olejem kokosowym. Masę można przełożyć też łyżką, ale użycie rękawa cukierniczego usprawnia cały proces. Jeśli nie mamy rękawa możemy posłużyć się też zwykłym woreczkiem z odciętym rogiem. Nasze donaty czekoladowe wkładamy następnie do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Wyciągamy, chwilę studzimy, a następnie wyjmujemy na kratkę. Mleczko kokosowe wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do zagotowania. Ściągamy z gazu i dodajemy od razu posiekaną na mniejsze kawałki czekoladę. Mieszamy. Tak przygotowaną polewą ozdabiamy wystudzone donaty. Posypujemy na koniec płatkami kokosowymi. Smacznego!
donaty-czekoladowe
donaty-czeko

10 komentarzy

Odpowiedz