Jogurtowy pudding chia to alternatywa dla popularnych puddingów przygotowywanych (głównie) na bazie gęstego mleczka kokosowego. Jeśli nie przepadacie za charakterystycznym smakiem mleka kokosowego możecie taki pudding przygotować np. z gęstego jogurtu greckiego. Pudding podałam ze świeżymi figami (w końcu po długich poszukiwaniach udało mi się zdobyć figi, które do czegoś się nadawały), orzechami włoskimi i odrobiną miodu. Jeśli nie przepadacie za surowymi figami można je skarmelizować (na patelni z odrobiną masła i miodu).
Jogurtowy pudding chia z figami
Składniki (na dwie porcje):
400 g jogurtu greckiego
3 płaskie łyżki nasion chia
1 łyżka miodu (lub innej substancji słodzącej)
4 figi
2 łyżki miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
orzechy włoskie
Jogurt grecki wymieszać z łyżką płynnego miodu i nasionami chia. Dwie figi pokroić na plasterki. Ułożyć dookoła w szklance (dociskając do brzegów), a następnie pokryć przygotowanym jogurtem. Włożyć do lodówki na kilka godzin do stężenia (a najlepiej na całą noc). Wierzch jogurtowego puddingu chia udekorować figami, posypać posiekanymi orzechami włoskimi i całość polać miodem, wymieszanym z sokiem z cytryny. Jeśli nie lubicie jeść fig w surowej postaci, można je również skarmelizować (na patelni z odrobiną masła i miodu). Smacznego!
Prześlicznie wygląda! 🙂
To musi być cudowny deser! *.*
Wygląda bardzo efektownie i do tego zdrowe 🙂
Ale pięknie się prezentuje)))