Jak zrobić idealny sernik? Na co powinniśmy szczególnie zwrócić uwagę? Przygotowałam dla was kilka podstawowych wskazówek, które przybliżą was do upragnionego ideału.

Jak zrobić idealny sernik?

Najlepsze, tradycyjne serniki powstają z tłustego twarogu (najlepiej zmielonego trzykrotnie). Jeśli już chcemy kupić popularny, zmielony twaróg z wiaderka, należy zwrócić uwagę na jego jakość (brzmi jak banał, ale jak się okazuje nie jest to takie oczywiste). Taki twaróg nie powinien mieć konsystencji śmietany, bo sernik może się nie udać (i np. podchodzić wodą).

No dobra, kupiłaś/eś już ten kiepski ser na sernik z wiaderka na promocji za piątaka i dopiero teraz czytasz te rady. Zrób więc z niego sernik na zimno – to najlepsza opcja. Ewentualnie taki słabszej jakości twaróg można położyć na sitku z gazą i zostawić na jakiś czas do odsączenia. Należy potem pamiętać, by jeszcze raz zważyć twaróg i odmierzyć potrzebną do przepisu ilość. Nie muszę chyba mówić, że sporo tego twarogu “ubędzie” (zazwyczaj ok. 30 proc.)?

sernik-oreo-bez-pieczenia

Sernik na zimno z ciasteczkami Oreo

Popularnym dodatkiem, który sprawia, że sernik staje się bardziej mazisty jest np. mascarpone (ja lubię dodawać przykładowo 750 g twarogu i 250 g mascarpone albo w proporcji pół na pół). Jeśli lubicie smak serka philadelphia to także możecie wykorzystać go do wykonania sernika.

Im niższa temperatura pieczenia, tym lepiej, jeśli zależy nam szczególnie na tym, by sernik wyszedł równy jak stół.  Ja swoje serniki od pewnego momentu piekę głównie w 150 stopniach.

sernik-kokosowy

Równy jak stół sernik Bounty

Pomocna jest tu również kąpiel wodna. Na najniższym poziomie piekarnika stawiam dużą blaszkę z wrzącą wodą, a poziom wyżej sernik. Można też tortownicę z sernikiem owinąć folią aluminiową i wstawić bezpośrednio do blaszki z wrzącą wodą, ale tortownica może być np. niezbyt szczelna, więc polecam pierwszy sposób. Serniki pieczone w kąpieli wodnej (i w niskiej temperaturze) wychodzą równe, wilgotne, a także nie pękają.

Pamiętajmy też o krótkim miksowaniu wszystkich składników. Masa nie powinna zostać zbytnio napowietrzona. Jestem zwolenniczką miksowania całych jajek razem z innymi składnikami. Nie ubijam osobno białek, dzięki czemu moje serniki nie opadają.

Serniki nie rosną, a przynajmniej nie takie pieczone w stosunkowo niskiej temperaturze (150-120 stopni) przez odpowiedni okres czasu. Spokojnie możecie zostawić jedynie ok. 1-2 cm miejsca w tortownicy. Masa nie wypłynie, a sernik będzie wysoki.

sernik-jagodowy

Wysoki sernik z jagodami

Nie panikujcie jeśli po wskazanym w przepisie czasie wydaje się wam, że sernik jest niedopieczony.  Dojdzie jeszcze w czasie studzenia, a odpowiednią konsystencję osiągnie dopiero po kilku godzinach spędzonych w lodówce.

Sernik to nie jest odpowiednia opcja, jeśli potrzebujecie czegoś słodkiego dla gości, którzy mają przyjść w odwiedziny lada chwila. Po jego upieczeniu czeka nas bowiem test na cierpliwość. Najpierw bowiem sernik najlepiej zostawić jeszcze w wyłączonym piekarniku przez ok. 15 minut, a dopiero potem uchylić delikatnie drzwiczki. I tak najlepiej zostawić go do całkowitego wystudzenia. Gdy sernik jest już wystudzony należy go wyjąć z formy i wstawić jeszcze na kilka godzin do lodówki. Dopiero po tym czasie nadaje się do podawania.

sernik-fit-3

Fit sernik z frużeliną wiśniową (bez cukru, masła i glutenu)

 

14 komentarzy

  • No to muszę wypróbować twoje wskazówki 😀

  • Ania pisze:

    Uwielbiam serniki – a te zaprezentowane przez Ciebie wyglądają genialnie. Zwłaszcza ten Bounty, i wysoki z jagodami. Za Oreo nie przepadam, więc od razu sobie odpuszczę testowanie. Dziękuję za wszystkie cenne wskazówki, zwłaszcza te dotyczące wyboru twarogu z wiaderka (to prawda, że na potrójne mielenie zwyczajnie nie zawsze jest na to czas i cierpliwość).
    Pozdrawiam!

  • Marta pisze:

    Witam, zazwyczaj mam problem z wyciagnieciem sernika z formy….co zrobic zeby wyszedl idealnie gladki bez ubytkow sera…. kolejnym problemem jest spod…po upieczeniu sztywny a na drugi dzien zaczyna nasiakac i wyciekac maslo…dziekuje za rady. Pozdrawiam

    • Paulina pisze:

      Pytanie teraz czy to aby na pewno wycieka masło ze spodu czy może to jednak wina użytego twarogu, który był średniej jakości? 🙂 Czy chodzi o spód ciasteczkowy? Można spróbować zmiejszyć ilość masła, zmienić dotychczas używane ciasteczka na inne (skoro te się niezbyt sprawdzają) albo upiec zwykły, kruchy spód i zobaczyć czy wtedy będzie okay. Ewentualnie ciasteczkowy spód można jeszcze dla pewności podpiec. Trzeba też zastanowić się nad wspomnianą już jakością użytego twarogu – twarogi z wiaderka (w większości przypadków) są bardzo wodniste. Można spróbować dodać nieco więcej mąki ziemniaczanej do masy i zrezygnować z dodawania śmietanki, jeśli takowa znajduje się w przepisie 🙂

  • Marta pisze:

    Przy kruchym spodzie też się tak dzieje…twaróg używam półtlusty w kostce, zawartość tłuszczu 4g i miele go w malakserze….czy przy dodadniu większej ilości mąki sternik nie zrobi się zbity….zależy mi na kremowym serniku…

    • Paulina pisze:

      Najlepszy do serników jest twaróg tłusty. By sernik był odpowiednio kremowy można dodać też mascarpone 🙂 Zastanawiam się jeszcze nad tym, w jaki sposób sernik jest przechowywany? Powinien stać w lodówce bez obręczy i przykrycia.

  • Jak dla mnie to najlepszy sernik musi być z rodzinkami, a tutaj mi tego zabrakło. Z rodzinkami, a najlepiej z bakaliami jeszcze. taki to uwielbiam!

  • Mi wyszło super, chociaż faktycznie – sernik może posłużyć za bazę dla dalszych eksperymentów – np. z bakaliami, albo rodzynkami. Pozdrawiam serdecznie 🙂

  • Małgosia pisze:

    Mam swoje lata /niestety/. Piec słodkości uczyłam się z książek kucharskich, co nie ułatwia zadania. Właściwie na każde ciasto mam już swój sposób, żeby wyszło, ale sernik…. tylko na zimno. Różne przepisy od znajomych, koleżanek, książkowe i zawsze popękany i klapnięty.
    Jestem pod wrażeniem, bo jedyne, co z powyższej dwunastki wiedziałam, to rada , żeby zostawić sernik w piekarniku do wystudzenia.
    Niedługo Święta, wypróbuję.
    Mam piekarnik z parą, czy zamiast tej blachy mogę uruchomić funkcję pary? Jakbym przykryła blaszkę/tortownicę folią?
    Aha, najlepszy “ser z wiaderka”, jaki udało mi się kupić, to ser z Włoszczowej – 😉

    • Paulina pisze:

      Cieszę się, że rady mogą okazać się przydatne 🙂 Sama mam też piekarnik z funkcją pary, ale i tak stosuję tą sprawdzoną metodę z blaszką, wypełnioną wrzącą wodą 🙂

  • Monika pisze:

    Cześć,
    Jakie znaczenie ma ilość jajek w serniku? W niektórych pisze się, że należy dać 6 na 1 kg sera, a w niektórych 3.
    Pomocy!

  • R. K pisze:

    To prawda, im niższa temperatura pieczenia, tym sernik wychodzi równy, nie spieczony i nie pęka. Piekę bardzo dużo serników i zawsze są idealne. Ser wybieram w kostkach, ale chudy. Zamiast masła, mascarpone. A spód zależy na co mam ochotę.

  • Joanna pisze:

    Hej, a wstawiasz ciasto do nagrzanego piekarnika?
    Pozdrawiam

Odpowiedz