Muffiny dyniowe z orzechami

401d3-muffiny-dyniowe-z-orzechami

 

Niezwykle puszyste i w pięknym, pomarańczowym kolorze – tak w kilku słowach można opisać dzisiejsze jesienne muffiny dyniowe. Do ciasta dorzuciłam też orzechy włoskie, a wierzch muffinek udekorwałam lukrem aromatyzowanym dodatkiem odrobiny soku i skórki z pomarańczy. Ktoś ma ochotę? 😉

Muffiny dyniowe z orzechami

Składniki (14 sztuk):

250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g brązowego cukru
szczypta soli
2 jajka
120 g roztopionego masła
220 g puree z dynii*
skórka starta z jednej dużej pomarańczy
1/2 szklanki mleka
70 g posiekanych orzechów włoskich

Lukier:

ok. 160 g cukru pudru
1 białko
1 łyżka soku z pomarańczy
1 łyżka skórki startej z pomarańczy

Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, brązowy cukier i sól – mieszamy. W drugiej misce umieszczamy jajka, roztopione masło, puree z dynii, skórkę pomarańczową i mleko – mieszamy rózgą kuchenną. Następnie zawartości obu misek łączymy. Dodajemy na koniec posiekane orzechy włoskie. Masę przelewamy do papilotek, wyłożonych w formie na muffiny. Pieczemy przez ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na kratce.

Do białka dodajemy sok i skórkę z pomarańczy, a następnie stopniowo cukier puder – miksujemy do momentu aż otrzymamy gładki lukier. W razie potrzeby należy dosypać więcej cukru pudru albo dododać soku z pomarańczy. Muffiny polewamy lukrem. Smacznego! 🙂

* Pokrojoną na kawałki dynię (bez pestek) należy włożyć do piekarnika, nagrzanego do 190 stopni na ok. 50-60 minut. Po wystudzeniu wydrążamy następnie miękki miąższ i miksujemy na gładkie puree.

afcb7-dyniowe-muffiny

13 komentarzy

Odpowiedz