Pyszne babeczki marchewkowe

f9096-najlepsze-marchewkowe-babeczki

 

Przepyszne, miękkie, puszyste, bez problemów odchodzą od papilotek – idealne babeczki marchewkowe? Według mnie tak! 🙂 Wszystkie 12 sztuk zniknęło w jeden dzień. Trudno było się powstrzymać 🙂 Do kremu użyłam mascarpone, bo nie przepadam za serkiem Philadelphia, który jednak też by tu pasował. Babeczki świetnie smakują również bez kremu, a masę możecie zmodyfikować, dodając do ciasta np. orzechy. Bardzo polecam! 🙂

Składniki (na 12 babeczek):

180 g mąki
3/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
Szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Skórka starta z jednej dużej cytryny
2 duże jajka
1/2 szklanki oleju
180 g drobno startej marchewki
1/3 szklanki mleka

Krem:

125 g mascarpone
200 g śmietanki 36 proc.
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny

18a77-marchewkowe-babeczki-muffinki

Olej, jajka i mleko łączymy rózgą kuchenną. Dodajemy startą marchewkę i skórkę z cytryny – mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, brązowy cukier, cynamon, sól, proszek do pieczenia i sodę. Zawartości obu misek następnie łączymy rózgą kuchenną. Masę przekładamy do papilotek, wyłożonych w formie do babeczek (do ok. ¾ wysokości). Pieczemy przez 20-25 min. w temp. 180 stopni. Odstawiamy na kratkę do ostygnięcia. Mascarpone i śmietankę miksujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy na koniec cukier puder i sok z cytryny. Przekładamy krem do rękawa cukierniczego i zdobimy babeczki. Gotowe! 🙂

2a446-marchewkowe-babeczki-z-mascarpone

Przepis na te babeczki (i inne pyszności) znajdziecie też w najnowszym numerze magazynu Spring Plate 🙂

Spring Plate, numer 5, Temat numeru: Wiosna

7fab3-springplate

26 komentarzy

Odpowiedz