Wiecie, że do świąt już tylko 2 tygodnie? Ciekawe czy zdążę wykonać wszystkie przepisy, które wcześniej zaplanowałam… Przed Bożym Narodzeniem jakoś ten czas wolniej płynie 🙂 Dziś proponuję Wam urocze ciasteczka w kształcie zajączków. Skorzystałam z mojego ulubionego przepisu na kruche ciasteczka cytrynowe, który przekształciłam na waniliowe. Są pyszne z lukrem, jak i bez niego 🙂
Składniki (ok. 20 ciasteczek):
200 g mąki
60 g cukru pudru
100 g masła
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Lukier królewski:
170 g cukru pudru (lub mniej/więcej w zależności od potrzebnej konsystencji)
1 białko z małego jajka
barwnik spożywczy (u mnie żółty)
Oraz:
wiórki kokosowe
Mąkę i cukier puder przesiewamy. Dodajemy zimne masło i całość siekamy nożem. Dodajemy następnie jajko, ekstrakt z wanilii i całość zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy kształty zajączków. Ciasteczka pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 10-12 minut. Odstawiamy na kratkę do ostygnięcia.
Białko umieszczamy w misce, dodajemy przesiany cukier puder i miksujemy na niskich obrotach przez kilka minut aż uzyskamy gładki lukier. Do części lukru dodajemy odrobinę żółtego barwnika. Pokrywamy białym lukrem całość ciasteczek. Odstawiamy do zastygnięcia. Następnie z kropli lukru tworzymy ogonek, który posypujemy wiórkami kokosowymi. Opcjonalnie możemy domalować żółtym lukrem chustkę. Gotowe! 🙂
jejku,jakie ładne 🙂
Dziękuję :))
Ale słodkie! :3
Cudowne są! Idealnie dopracowany każdy szczegół 🙂
śliczne są 🙂
jakie śliczne ciasteczka:)
są perfekcyjne!! są śliczne, a pewnie i pyszne! 🙂
Cudowne! Podziwiam umiejętność dekorowania ciasteczek…:)
Ależ są piękne! Podziwiam 🙂
Sliczne ciasteczka 🙂 Mam pytanie czy mozna do ciasta dodac olejek waniliowy lub laske wanilii?
Dziękuję 🙂 Jasne 🙂
Witam, czy można zarobić ciasto dzień wcześniej?
Można
Czy mogę użyć oleju? Jeżeli tak to jaką ilość?
Niestety nie wiem, ja do ich wykonania używam zawsze masła