Najprostsze ciasto z rabarbarem i bezową pianką

a2570-najprostsze-ciasto-z-rabarbarem

 

Najprostsze i dla mnie najlepsze ciasto z rabarbarem, kojarzone z dzieciństwem, kiedy to podobne piekła mama. Kuchy spód, warstwa kwaśnego rabarbaru, słodka bezowa pianka, ponownie warstwa startego na tarce ciasta i cukier puder. Klasyka i to jaka pyszna! Sezon na rabarbar w pełni, więc szczególnie polecam. Tym bardziej, że już niedługo majowy weekend. Ja już go zaczęłam i leniuchuję do 8 maja 🙂 Studiowanie na UG czasami też ma swoje plusy (:

Składniki na ciasto (blaszka ok. 28 x 18 cm):

1 3/4 szklanki mąki
3 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
130 g masła
3 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
1 płaska łyżka kwaśnej śmietany

Nadzienie:

500 g rabarbaru
3-4 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Bezowa pianka:

3 białka
1/3 szklanki cukru

394f5-gozdziki

Mąkę i cukier puder przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i łączymy całość łyżką. Dorzucamy zimne masło i całość siekamy nożem. Dodajemy żółtka, ekstrakt z wanilii i śmietanę – zagniatamy. Dzielimy ciasto na 3 równe części (albo od razu na 1/3 część ciasta i 2/3). 2 części wkładamy do lodówki na ok. pół godziny, a jedną do zamrażarki. W czasie gdy ciasto chłodzi się w lodówce, rabarbar kroimy na małe kawałki (ok. 1 cm). Zasypujemy cukrem i odstawiamy (puści sok). Schłodzone dwie części ciasta wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy na spód blaszki. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wkładamy na ok. 10-15 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni.

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i dalej miksujemy aż piana będzie lśniąca. Rabarbar odsączamy na sitku z soku. Dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i całość mieszamy. Wykładamy rabarbar na podpieczony spód, następnie kładziemy ubitą pianę z białek. Z zamrażarki wyciągamy ciasto i ścieramy na tarce na wierzch piany. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 45-50 minut w temp. 180 stopni. Gdyby ciasto mocno się rumieniło, przykrywamy folią aluminiową. Po schłodzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem. Smacznego!

fea47-ciasto-z-rabarbarem-i-bezowa-pianka

14 komentarzy

Odpowiedz