
Wystrzałowa tarta z granatem to moja tegoroczna propozycja sylwestrowa! 🙂 Orzeźwiający granat stanowi idealny kontrast dla słodkiego kremu z białej czekolady. Po świętach nie mamy raczej siły, by uruchamiać piekarnik – tę tartę przygotujecie bez jego użycia. Mocno polecam, bo tarta cudnie prezentuje się na stole, co jest istotne szczególnie w ostatnią noc roku, a pracy przy niej niewiele! 🙂
Składniki na spód:
250 g czekoladowych ciastek bez kremu (np. Hity)
90 g roztopionego masła
90 g roztopionego masła
Składniki na krem:
250 g mascarpone
200 g śmietanki 30 proc.
80 g białej czekolady
Oraz:
1 owoc granatu (mały)
Ciasteczka umieszczamy w melakserze i kruszymy. Przesypujemy do miseczki, dodajemy roztopione masło i mieszamy. Następnie ciasteczkową masę wysypujemy na formę do tarty i dokładnie wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania kremu. Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną i odstawiamy do ostygnięcia. Mascarpone i śmietankę umieszczamy w jednej misce i miksujemy aż uzyskamy gładki krem. Na koniec dodajemy roztopioną czekoladę i całość mieszamy już łyżką. Tak przygotowany krem wykładamy na wyciągnięty z lodówki spód. Posypujemy ziarenkami granatu. Wkładamy znów do lodówki, by krem stężał. Smacznego! 🙂
Super pomysł z tym granatem! Jeszcze nie robiłam tarty z jego udziałem, a wygląda świetnie:)
Świetnie się prezentuje:)
Rzeczywiście prezentuje się wystrzałowo, w sam raz na tą wyjątkową noc 🙂
wygląda bardzo elegancko. i na prwno jest pyszny 😉
pyszności! 🙂
Przepysznie wygląda:)
ale ładna! pyszności.
Wybuchowa! 😉 Rzeczywiście idealna dla gości na Sylwestra 🙂
Jeżeli chodzi o granat to uwielbiam i białą czekolade również, musiała być bardzo smaczna 🙂
Wygląda zachwycająco 🙂
Ależ to musi smakować… Odpływam 😉
Witam,
Proszę o informacje na jakiej wielkości formę są podane proporcje?
pozdrawiam
Marlena
Witam,
forma ok. 20-22 cm 🙂
Wspaniale wygląda, równie dobrze pewnie też smakuje.
Pozdrawiam http://slodkieokruszki.blox.pl
Czy czekoladowe herbatniki będą okej jako składnik na spód?
Tak, jak najbardziej