Lubicie przygotowywać domowe pralinki? 🙂 Moim zdaniem ładnie zapakowane świetnie sprawdzą się jako słodki upominek dla bliskich na święta. Ja w tym roku mam zamiar takie przygotować. Możecie obtoczyć trufle w kakao bądź polać czekoladą i ozdobić np. posiekanymi migdałami. To już mój ostatni wpis przed świętami, więc wszystkim moim czytelnikom życzę rodzinnych i przede wszystkim słodkich świąt! 🙂
Składniki (na ok. 12 pralinek):
125 g mascarpone
80 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
2 łyżki masła
80 g mielonych migdałów
Oraz:
150 g gorzkiej czekolady (lub innej, jeśli wolicie np. deserową)
posiekane migdały
lub
kakao
Gorzką czekoladę i mleczną oraz masło umieszczamy w misce i roztapiamy całość nad kąpielą wodną. Odstawiamy do ostygnięcia. Serek mascarpone umieszczamy w misce i miksujemy przez ok. 30 sekund. Następnie dodajemy stopniowo roztopioną czekoladę i całość łączymy łyżką. Na koniec dorzucamy mielone migdały. Masę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie lepimy z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie nasze pralinki obtaczamy w kakao bądź w roztopionej nad kąpielą wodną czekoladzie i posypujemy posiekanymi migdałami. Smacznego! 🙂
Trzeba przyznac, ze wygladaja bardzo apetycznie!
urocze! na prezent były by wspaniałe.
Uwielbiam wszystko co ma w sobie czekoladę, a Twoje trufle wyglądają smakowicie:)
Mniam,mniam:)
Pysznie wyglądają ! Uwielbia trufelki 🙂
Z przygotowywaniem bywa różnie, ale chętnie bym zjadła takie domowe trfule 🙂
Trufle pierwsza klasa 🙂
Wesołych Świąt!
Jakie cudne 🙂 Marzą mi się takie 🙂 ! Chyba zrobię jak wrócę do zdrowia 🙂
Psze, psze, pysznie wyglądają 🙂 Mmm, jesteś niesamowita!
Dobrze, że masz nominację 🙂
czy oze byc ricotta zamiast mascarpone??
Raczej nie, nie pasuje tutaj
Czym mogłabym zastąpić mielone migdały? Nie widzi mi sie dodawanie ich do masy :/
Mogą być też np. zmielone orzechy laskowe
Jak dlugo mozna je przechowywac w lodowce?
Ok. 5 dni