Śnieżnobiały tort kokosowy

Cóż, nie zanosi się na to, by tegoroczne święta Bożego Narodzenia były białe. Co powiecie jednak na to, by przynajmniej nasze wypieki kusiły śnieżnobiałym kolorem, zupełnie jak ten tort kokosowy? 🙂 Jest lekki, pyszny i ładnie się prezentuje. Płatki z kokosa można oczywiście zastąpić wiórkami, jednak dzięki nim tort wygląda oryginalnie i nie potrzebuje dodatkowych ozdób 🙂
Składniki na biszkopt (tortownica 22 cm):
6 jajek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 szklanka mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na krem:
250 g mascarpone
330 ml śmietanki 30 proc.
2 łyżki cukru pudru
100 ml mleczka kokosowego
Oraz:
½ szklanki wody + 3 łyżki cytryny
Płatki z 1 małego kokosa
Białka starannie oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo drobny cukier. Wlewamy po kolei żółtka, miksując po każdym ok. 30 sekund. Mąkę ziemniaczaną i tortową dodajemy partiami do masy, mieszając delikatnie łyżką. Pieczemy przez ok. 40 minut w temp. 160 stopni. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Śmietankę i mascarpone umieszczamy w jednej misce. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Na koniec dodajemy cukier puder i mleczko kokosowe – miksujemy do połączenia. Biszkopt przecinamy na 3 blaty, które nasączamy wodą z cytryną. Przekładamy kremem, a wierzch zdobimy płatkami z kokosa.

9 komentarzy

Odpowiedz