Lubicie przygotowywać domowe pralinki? 🙂 Moim zdaniem ładnie zapakowane świetnie sprawdzą się jako słodki upominek dla bliskich na święta. Ja w tym roku mam zamiar takie przygotować. Możecie obtoczyć trufle w kakao bądź polać czekoladą i ozdobić np. posiekanymi migdałami. To już mój ostatni wpis przed świętami, więc wszystkim moim czytelnikom życzę rodzinnych i przede wszystkim słodkich świąt! 🙂

 

Składniki (na ok. 12 pralinek):
125 g mascarpone
80 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
2 łyżki masła
80 g mielonych migdałów
Oraz:
150 g gorzkiej czekolady (lub innej, jeśli wolicie np. deserową)
posiekane migdały
lub
kakao
Gorzką czekoladę i mleczną oraz masło umieszczamy w misce i roztapiamy całość nad kąpielą wodną. Odstawiamy do ostygnięcia. Serek mascarpone umieszczamy w misce i miksujemy przez ok. 30 sekund. Następnie dodajemy stopniowo roztopioną czekoladę i całość łączymy łyżką. Na koniec dorzucamy mielone migdały. Masę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie lepimy z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie nasze pralinki obtaczamy w kakao bądź w roztopionej nad kąpielą wodną czekoladzie i posypujemy posiekanymi migdałami. Smacznego! 🙂

15 komentarzy

Odpowiedz