Te truskawkowo-bananowe muffinki z kruszonką umilają mi ostatnio czas, który spędzam przy oglądaniu przeróżnych katalogów z wystrojem wnętrz. Choć mieszkanie jeszcze nie jest kupione, nie mogę się doczekać i planuję, co bym chciała mieć 🙂 Przez to wszystko trochę ostatnio zaniedbuję bloga, ale obiecuję poprawę! 🙂 W związku z tym, że truskawek coraz mniej, a wciąż mam na nie ochotę, postanowiłam upiec muffinki z kruszonką. Takie połączenie chodziło za mną od dłuższego czasu i muszę przyznać, że wyszły pyszne 🙂
Składniki (na 16 muffinek)*:
125 g roztopionego masła
3/4 szklanki śmietany 12 proc. (lub 18 proc.)
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki białego cukru
1/4 szklanki brązowego cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 szklanka truskawek (pokrojonych na mniejsze kawałki)
1 duży, dojrzały banan (rozgnieciony widelcem)
* w temperaturze pokojowej
Składniki na kruszonkę:
8 łyżek mąki
3 łyżki masła
4 łyżki brązowego cukru
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier biały i brązowy oraz szczyptę soli – mieszamy. W drugiej misce umieszczamy roztopione masło, śmietanę, jajka i ekstrakt z wanilii – łączymy całość łyżką. Zawartości obu misek łączymy mieszając do połączenia. Na sam koniec dodajemy owoce – rozgniecionego widelcem banana i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonych w formie na muffinki papilotek, pamiętając o zostawieniu miejsca na kruszonkę.
Mąkę na kruszonkę razem z cukrem wysypujemy na stolnicę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Następnie rozcieramy masło dłońmi, by utworzyć kruszonkę. Posypujemy nią muffinki, delikatnie dociskając. Pieczemy przez ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na kratce. Smacznego! 🙂
Super te muffinki, piękne się prezentują 🙂
Dziękuję! 🙂 A jak smakują! 🙂
banan, truskawki i kruszonka(!) – mi tam do szczęścia już nic nie potrzeba 🙂
śliczne muffinki, chętnie bym je zjadła:)
piękne muffinki i super blog 😀
Przepiękne zdjęcia, naprawdę bardzo dobre ujęcia i kolory!!!!!
wyglądają rewelacyjnie 🙂 bardzo lubię połączenie bananów z truskawkami 🙂
Dzięki! 🙂
Bardzo mi miło! Dziękuję! 🙂
Ja też, chyba nigdy mi się nie znudzi 😉
Muffiny mogłabym robić na okrągło 🙂
Twoje wyglądają naprawdę wyśmienicie. Kradnę jedną!;)
Ściskam cieplutko!
Czy można dodać truskawki mrożone pokruszone?
Można dodać mrożone truskawki (najlepiej je wcześniej rozmrozić i pozbyć się zbędnej wody).